Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Economia

L’Ajuntament adopta diverses mesures econòmiques per minimitzar la crisi

No es cobraran les taxes dels serveis no prestats i es modifica el calendari fiscal


L’Ajuntament adopta diverses mesures econòmiques per minimitzar la crisi

L’Ajuntament ha adoptat un paquet de mesures amb l’objectiu de contribuir a minimitzar l’impacte econòmic provocat per la crisi sanitària mundial. 

La primera mesura és que no es requerirà el pagament cap taxa o quota, segons procedeixi, de cap servei que no s’estigui prestant. En aquest sentit, l’escola bressol municipal El Patufet i l’escola municipal de música Can Barra no giraran el pagament de la propera mensualitat. L’Ajuntament així ho ha comunicat a les empreses concessionàries, amb la voluntat que l’administració local assumeixi el cost d’aquesta mesura per evitar que les empreses hagin de realitzar expedients de regulació temporals d’ocupació (ERTO).
 
Tampoc no es giraran els rebuts de les activitats esportives municipals mentre duri l’estat d’alarma.
Cal remarcar també que l’Ajuntament de Sant Quirze del Vallès i l’empresa municipal d’habitatge COMU han decidit suspendre les quotes del lloguer d’habitatge públic durant dos mesos. Les persones afectades per la crisi sanitària amb lloguer social i que així ho comuniquin, podran beneficiar-se de la suspensió d’aquest pagament.
 
Pel que fa l’àmbit tributari, l’Ajuntament ha acordat modificar el calendari fiscal dels principals impostos perquè la ciutadania i les empreses no s’hagin de preocupar del pagament dels tributs municipals durant la vigència de l’estat d’alarma i, conseqüentment, aquesta mesura també implica l’ampliació dels terminis per presentar sol·licituds de les bonificacions i exempcions de cada tribut :
Impost sobre vehicles de tracció mecànica: s’amplia el termini voluntari de pagament del dia 4 de maig  fins a l’1 de juliol. 
 
Els rebuts domiciliats no es posaran al cobrament fins a l’1 de juny, en substitució de l’1 d’abril.
Impost de Béns Immobles: s’amplia el termini  voluntari de pagament del dia 3 de març fins a l’1 de juny.
Per aquells rebuts que es troben domiciliats, els nous venciments acordats en aquesta mesura són:
 
Domiciliats en 4 terminis:
1r  Pagament: 2/03/2020
2n Pagament:Nova data: 1/06/2020
3r Pagament: Nova data: 1/09/2020
4t Pagament: Nova data: 2/11/2020
 
Domiciliats en 10 terminis (nou calendari): 
1r Pagament: 2/03/2020; 2n pagament: 01/06/2020; 
3r pagament: 01/07/2020; 4t pagament: 15/07/2020; 
5è pagament: 03/08/2020; 6è pagament: 01/09/2020; 
7è pagament: 01/10/2020; 8è pagament: 02/11/2020; 
9è pagament: 01/12/2020; 10è pagament: 15/12/2020.
 
En l’Impost sobre Activitats Econòmiques (IAE), que ja contempla bonificacions en àmbits com la creació de treball, l'inici d'activitat i l'ús d'energies renovables, l'Ajuntament estudiarà també l’ampliació d'aquestes bonificacions per a aquelles unitats empresarials que tinguin un rendiment net negatiu de l’activitat.
 
Taxa per l’ocupació de la via pública
Una altra de les mesures respon a l’alliberament del pagament de la taxa per l’ocupació de la via pública dels comerços amb terrasses i parades del mercat. Si la situació d’alarma s’allarga en el temps, s’estudiarà també la modificació del calendari de la taxa per l’ocupació amb terrasses.
Tots els ajornaments i aplaçaments atorgats i amb venciments 1 i 16 d’abril i 1 i 16 de maig queden ajornats al dia 20 de maig. A tal efecte, els nous calendaris de pagaments es comunicaran a tots els afectats, tot respectant el dia de pagament triat en la sol·licitud de cada contribuent.
 

Subministrament de material
L’Ajuntament ha fet una despesa de més de 26.000 euros en material per afrontar la neteja tant de les dependències municipals que treballen com a serveis essencials, com dels vehicles de la Policia Local i brigada. Així, s’han comprat més de 1000 mascaretes i granotes d’un sol ús, 500 cubresabates, gels hidroalcohòlics, 28 generadors d’ozó i 10 pulsioxímetres.
A aquests materials cal sumar-hi les donacions. Més de 1.200 guants de l’escola Purificació Salas i 500 del Pilarín Bayés. Empreses com Pastry Factory ha donat 1000 guants i 1000 mascaretes; Carinsa ampolles i garrafes de desinfectant hidroalcohòlic; i Würth 15 mascartes. Veïnat del poble també ha donat bates, viseres amb pantalla i caixes de guants.

Aquestes mesures aniran acompanyades d’altres que s’estan estudiant i analitzant, tot tenint en compte la capacitat financera de l’Ajuntament. El calendari fiscal, que podeu consultar en format pdf adjunt a aquesta notícia, s'anirà adaptant segons l'evolució de la situació d'emergència provocada pel Covid-19.

 
Finalment, cal remarcar que les mesures han anat acompanyades amb el normal funcionament de l’Ajuntament, sobretot pel que fa la tramitació i pagament de les factures dels proveïdors i creditors.
 
 
Atenció als contribuents
L’atenció al contribuent es continua prestant a través dels següents canals:
economia@santquirzevalles.cat
Per a aquells expedients que estan en procediment de constrenyiment instruïts per l’Organisme de Gestió Tributària de la Diputació de Barcelona:
orgt.atenciociutadana@diba.cat