Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Salut

L'Ajuntament valora positivament que la Generalitat assumeixi el control de les residències de gent gran

Sant Quirze compta amb 151 positius i 21 morts, 17 dels quals es cocentren a la Residència Assís


L'Ajuntament valora positivament que la Generalitat assumeixi el control de les residències de gent gran

L'Ajuntament de Sant Quirze del Vallès valora positivament que el Departament de Salut de la Generalitat assumeixi el control de les residències de la gent gran de Catalunya, una mesura que respon a la petició que va fer Sant Quirze aquest dilluns davant la situació que presentava la Residència Assís, on ja han de lamentar 17 morts, el 85% de les que hi ha hagut al municipi per aquest motiu. A Sant Quirze del Vallès es comptabilitzen un total de 151 casos positius de coronavirus, i és també en aquesta mateixa residència on hi ha la major concentració, fins a 43. 

Catsalut
ha assumit la gestió única de totes les residències de persones grans de Catalunya principalment de l'atenció assistencial. També es gestionaran els trasllats dels avis i àvies i Treball continuarà proveïnt els recursos humans. Aquest anunci es va produir ahir dimecres 8 d'abril després que la Generalitat valorés la situació i les queixes dels centres de gent gran catalans. En aquests moments, són 64.000 persones acollides a les residències de Catalunya i en aquest col•lectiu ja s'han hagut de lamentar la mort de 1.123 residents del total de 3.148 que s'han produït per Coronavirus al conjunt de Catalunya.

La residència Assís afectada greument per la pandèmia

A Sant Quirze del Vallès, un dels centres que està patint més la pandèmia del COVID-19 és la residència Assís. En aquests moments, 17 persones residents han perdut la vida i 43 més es troben confinades amb la malaltia confirmada. Les morts a la residència representen el 85% del total a Sant Quirze del Vallès i el nombre de positius el 29%. Per altra banda, el centre està patint les baixes del seu personal dedicat a l’atenció, amb 15 gerontòlogues de baixa laboral i només una infermera en actiu. Davant d'aquesta complicada situació, l'Ajuntament de Sant Quirze del Vallès es va posar a disposició del centre i va mobilitzar el Servei a l'Ocupació per cercar urgentment personal d'infermeria.

El consistori va realitzar diversos lliuraments de material d’higiene i protecció per als i les professionals de la residència i de recursos mèdics, com aparells d'ozó o respiradors, entre altres, per als i les residents. L'últim lliurament d'EPIs i material d'higiene s'ha produït avui mateix i n'estan previstos més al llarg dels propers dies. També ha coordinat les neteges i desinfeccions periòdiques del centre. El serei de Salut de l'Ajuntament continua avaluant l'estat de les persones residents al centre i detectant les necessitats més urgents per fer-hi front.

Malgrat els esforços que s'estan realitzant per part de la residència Assís i l'Ajuntament, la situació al centre no està millorant. Per aquest motiu, el passat dilluns 6 d'abril, l’Ajuntament va demanar formalment al Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya que actués de manera urgent al centre. Aquest passat dimarts 7 d'abril, el Centre de Coordinació Operativa de Catalunya (CECAT) va realitzar una inspecció a la residència mitjançant el cos de bombers, amb una unitat especialitzada en riscos químics, per valorar la situació dels avis i àvies i estudiar el possible trasllat de les persones residents que donin negatiu al COVID-19.

L'Ajuntament agreix la ràpida resposta del CECAT i espera que amb l'anunci fet pel Departament de Salut de la Generalitat en què ha assumit la gestió dels centres de gent gran de Catalunya la situació a la residència Assís millori per al benestar dels seus i les seves residents i les seves famílies.

Als altres dos centres de gent gran del municipi, a la Llar d'avis Sant Quirze s'ha confirmat un cas de COVID-19. A la residència Verge del Carme no s'han produït contagis.

Xifres a Sant Quirze
Segons dades extretes de l'Hospital de Terrassa i del Mapa interactiu de contagis per municipi del Departament de Salut, a Sant Quirze del Vallès fins al moment hem hagut de lamentar la mort de 21 persones. Dels 180 tests que s'han realitzat a la població, 151 han estat positius. A l'Hospital de Terrassa hi ha hagut un total de 81 ingressos, dels quals 37 ja han estat donats d'alta, 22 continuen ingressats, 8 en hospitalització domiciliària i 2 traslladats a hospital d'aguts. 12 de les 21 persones que han mort a Sant Quirze ho han fet a l'Hospital de Terrassa. L'edat mitjana de les persones ingressades al centre és de 69 persones.