Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Actualitat

L’ús de mascaretes és obligatori des d’avui

Totes les persones majors de sis anys hauran de portar-les en els espais públics i quan no es pugui garantir la distància de seguretat


L’ús de mascaretes és obligatori des d’avui

Les mascaretes són des d’avui, d’ús obligatori en els espais públics. S’hauran de portar sempre que no es puguin garantir els 2 metres de distància de seguretat tant en espais oberts, com també tancats. Dilluns el govern espanyol va anunciar que serien d’ús obligatori però fins ahir no es va publicar l’ordre  ministerial al Butlletí Oficial de l’Estat (BOE). Les proteccions seran obligatòries però amb excepcions per fer esport i per motius de salut.

El BOE concreta que seran d’ús obligatori per a totes les persones majors de sis anys. Tot i això, hi haurà algunes excepcions de persones que quedaran exemptes aquesta norma. 
  • Qui presenti alguna mena de dificultat respiratòria que es pugui veure agreujada per l’ús de mascareta.
  • Persones en què l’ús de la mascareta resulti contraindicat per motius de salut o que per la seva situació de discapacitat o dependència presentin alteracions de conducta.
  • En el desenvolupament d’activitats en què, per la mateixa naturalesa d’aquestes, resulti incompatible l’ús de la mascareta.
  • Per causa de força major o necessitat.
El govern ha explicat a l'ordre ministerial que l'ús generalitzat de mascaretes per part de la població està justificat com a mesura per reduir la transmissió comunitària de la COVID-19 ja que els SARS-CoV2 és un virus d'alta transmissibilitat i perquè ha quedat demostrat que l'ús de les mascaretes és útil per bloquejar l'emissió de gotes infectades quan no és possible mantenir la distància de seguretat. L'ordre també recull que cal seguir un principi de precaució per poder continuar en la reducció dels casos de contagi a l'estat espanyol, principalment quan la malaltia no té d'altres mesures com la vacunació.
 
La decisió sobre l'obligatorietat de les mascaretes es va acordar dilluns després d'una reunió entre el govern central i les comunitats autònomes al Consell Interterritorial del Sistema Nacional de Salut. Fins ara, l'ús obligatori de mascaretes només s'havia fixat al transport públic des del dilluns 4 de maig. Segons l'ordre ministerial, la mesura estarà vigent des de dijous 21 de maig i durant tot l'estat d'alarma i possibles pròrrogues que es puguin establir. L'obligatorietat d'utilització de les mascaretes es suma a la resta de mesures establertes per les autoritats sanitàries com  mantenir la distància interpersonal o la higiene de mans.