Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Habitatge

La Generalitat suspèn la tramitació dels ajuts Covid-19 al pagament del lloguer

La partida disposada de 14,5M d’euros prevista per l’AHC resulta insuficient, i l’Ajuntament ja treballa per avançar la convocatòria dels ajuts municipals al lloguer


La Generalitat suspèn la tramitació dels ajuts Covid-19 al pagament del lloguer

El passat 19 de maig, des de la Generalitat i l’Agència de l’Habitatge de Catalunya (AHC) s’obria una línia d’ajuts al pagament del lloguer, de l’habitatge habitual per a persones en situació de vulnerabilitat provocada per la pandèmia del Covid-19. És a dir, per totes aquelles persones que han passat a estar en situació d’atur, que hagin patit un Expedient Temporal de Regulació d’Ocupació (ERTO), que hagin vist reduïda la jornada de treball per motius de cures, en cas de ser empresari, o bé per altres circumstàncies similars que suposin una pèrdua d’ingressos.

Ahir es va publicar al diari oficial de la Generalitat la suspensió de la presentació de més sol·licituds dels ajuts a minimitzar l’impacte econòmic i social de la Covid-19 en els lloguers de l’habitatge habitual. Per consegüent, des de l’Ajuntament respecte a aquests ajuts ens veiem en la circumstància d’haver de suspendre les cites prèvies previstes. No obstant, Elisabeth Oliveras, alcaldessa de Sant Quirze del Vallès, ha volgut fer èmfasi en què “des de la oficina Covid-19 de l’Ajuntament seguirem assessorant respecte les ajudes ordinàries en curs i sobre les conseqüències sobre les diverses situacions respecte l’habitatge al poble”.
 
Els 14,5M d’euros previstos per fer front a les necessitats del lloguer per habitatge habitual s’ha demostrat totalment insuficient davant les més de 14.300 sol·licituds que ha rebut la Generalitat. Tot i que, el govern de la Generalitat ja ha demanat a l’estat que dobli el pressupost pels ajuts, Elisabeth Oliveras ha constatat que “com sempre els municipis haurem de fer aquella feina que el gobierno del estado no fa, i com que ja fa anys que som conscients que de l’estat espanyol no n’esperem solucions per la nostra ciutadania, el govern municipal ja ha aprovat les bases d’ajuts municipals al lloguer i en breu traurem la convocatòria pensant en la possibilitat que no arribi més pressupost a la Generalitat per part del Gobierno del estado”.
 
Davant la situació excepcional i l’impacte econòmic i social de la crisi sanitària del Covid-19 ja s’està treballant en la convocatòria dels ajuts pel lloguer de l’habitatge habitual en dues línies. D’una banda, reforç en els ajuts al parc públic municipal d’habitatge, i d’altra banda, en els ajuts al conjunt de la població que viu de lloguer al poble.
 
Recordem que l’Ajuntament de Sant Quirze ja ha aprovat unes bases per a la concessió d'ajuts al lloguer, que són compatibles amb les de la Generalitat, sempre i quan les ajudes no superin el 100% de l’import del lloguer del mateix període.
 
Les persones beneficiàries podran gaudir d’una ajuda corresponent a un percentatge de la renda durant un màxim de tres mesos, compatibles amb les que gestiona el Govern de la Generalitat i que preveu la subvenció del lloguer de fins a 6 mesos. Així, gaudint d’ambdues ajudes, les persones beneficiàries podran gaudir d'una ajuda econòmica per fer front a les rendes de lloguer d'abril a desembre de 2020.