Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Actualitat

“La vida de les papallones és realment apassionant”

Entrevista a Eduard Guzman, santquirzenc amb una col·lecció de més de 25.000 exemplars de papallones


“La vida de les papallones és realment apassionant”

El santquirzenc Eduard Guzmán Llansa, químic de formació, és membre de la Societat Catalana de Lepidopterologia, entitat que des de fa més de 40 anys estudia i protegeix les papallones de Catalunya. També és membre de la Institució Catalana d’Història Natural.
Fruit de les recerques dutes a terme durant tots aquests anys ha reunit una col·lecció de caràcter científic, amb més de 25.000 exemplars que ara recull en un local al municipi.

. D’on va néixer l’afició per les papallones?
Ja de ben petit m’agradaven els insectes, sempre els anava buscant pel camp, em sentia atret per les seves formes i colors. Però el fet definitiu va ser quan tenia uns 10 anys que vaig descobrir per casualitat la metamorfosi de les papallones en recollir una crisàlide (en aquells moments jo no sabia que era) i al cap d’uns 10 dies com “un miracle” d´aquella “càpsula” va sortir una bonica papallona de la col.
 

. Què podem descobrir d’aquests animals i segurament no sabem?
La vida dels insectes i lògicament la de les papallones és realment apassionant i en desconeixem moltes coses. Per exemple sovint s’ignora que, sense insectes, la Terra no seria com la coneixem, i que darrere d’aquesta aparent fragilitat s’amaga una gran complexitat d’hàbits. Recordem que quan la humanitat encara no existia, a la Terra ja hi havia insectes i quan l´espècie humana hagi desaparegut els insectes seguiran.
 

. Quins exemplars més destacables podem trobar a la seva col·lecció?
Les papallones exòtiques són les que realment més ens cridaran l`atenció pels seus espectaculars colors i mides, algunes de més de 28 cm d’envergadura.
Però on realment trobem els exemplars més interessants és a la col·lecció de les papallones de Catalunya on hi ha dipositats més de 25.000 exemplars, tant de papallones de nit com de dia, alguns d´ells espècimens realment de gran interès i primeres citacions per Catalunya.
Per a la recol·lecció d’aquests exemplars hem comptat amb les autoritzacions de captura amb finalitats científiques que anualment ens concedeix la Generalitat de Catalunya.
 

Com està organitzada la col·lecció?      
La col·lecció està organitzada amb criteris científics, és a dir, agrupada per Famílies, Gènere, Espècie etc.
Tots els exemplars estan dotats de la seva etiqueta identificativa amb totes les dades d´interès, com són el lloc, coordenades geogràfiques i data de la troballa, i a més estan tots ells entrats en una base de dades.
La finalitat d´haver adequat aquest local amb l’exposició és precisament poder donar a conèixer aquest món de les papallones i insectes en general a tothom que hi estigui interessat, un bon objectiu són evidentment les escoles.
Malauradament el malson de la Covid-19 que estem patint ens ha dificultat les visites, però esperem poder normalitzar aviat la situació.