Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Solidaritat i cooperació

L’Ajuntament destina 9.000 euros a projectes d’emergència humanitària

Un centre d’acollida a dones refugiades i un projecte d’ajuda a persones que busquen asil reben els ajuts locals


L’Ajuntament destina 9.000 euros a projectes d’emergència humanitària

L’Ajuntament de Sant Quirze del Vallès destinarà 9.000 euros a l’atenció d’emergències humanitàries.  La Junta de Govern del passat dia 10 de novembre va aprovar destinar 4.500 euros al projecte d’Elpida, i la del mes de setembre ho va fer amb la mateixa quantia per al projecte d’ELNA. Els ajuts d’emergència s’atorgaran en dos moments diferents de l’any, per poder fer front a les situacions d’ajuda humanitària que puguin sorgir.

Totes dues propostes són a petició de les entitats que formen la Mesa de Solidaritat i Cooperació.
 
Elna Maternity Center
L’Elna és un centre d’acollida per a dones refugiades embarassades o amb nadons lactants que es troben en situació de vulnerabilitat. Actualment, ofereixen suport integral (allotjament, sanitari, burocràtic, alimentació, emocional...) a 90 persones: 43 menors o nadons; 34 dones i 13 homes. L’edifici es troba al centre d’Atenes i funciona com una llar per a les famílies. Originàriament, l’Elna va ser una institució fundada l’any 1939 per l’infermera suïssa Elisabeth Eidenbenz a la comunitat francesa d’Elna que va acollir mares refugiades de la Guerra Civil espanyola i dones jueves que durant la II Guerra Mundial van ser perseguides pel nazisme.
Els objectius del projecte són proveir d’allotjament, menjar, atenció sanitària, burocràtica, legal i psicosocial les persones del centre; oferir el servei d’escola als matins i de parc a les tardes; facilitar l’accés a la formació; promoure l’autogestió, i donar suport als moviments existents d’ajuda a persones refugiades de la plaça Victòria, on s’aglutinen les persones que s’han quedat sense res.
Trobareu més detalls, aquí.
 
Projecte Elpida
L’entitat Xarxa SOS Refugiats Europa és una associació de cooperació i desenvolupament que des del 2015 desenvolupa i coordina accions d’ajuda humanitària per a persones refugiades, principalment a Grècia, arran de l’arribada de persones que fugien de la guerra de Síria.
La situació actual s’ha vist agreujada per la pandèmia mundial i recentment s’han desallotjat squats, edificis públics on vivien les persones que no tenien on anar; els camps dels voltants de la capital es troben saturats i moltes famílies es queden als carrers de la capital per facilitar l’accés a l’escola dels seus infants. A més, s’ha produït l’expulsió d’11.000 persones refugiades.
Actualment SOS Refugiats està atenent i assistint a 2.000 persones que viuen al carrer a Atenes i a 300 als squats o edificis públics que encara no s’han desallotjat.
El projecte ELPIDIA, esperança en grec, proporciona aliments i productes d’higiene. També preveu el subministrament de material preventiu per evitar la propagació del virus. L’objectiu és disminuir la sensació d’humiliació i patiment de les persones refugiades; acompanyar els infants i les seves famílies, i proveir d’aliments bàsics a famílies que es troben en situació de necessitat.