Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Igualtat Dona-Home

L’impacte de gènere de la pandèmia: les violències masclistes

La Covid-19 provoca conseqüències en diversos àmbits socials i afecta desproporcionalment dones i homes


L’impacte de gènere de la pandèmia: les violències masclistes

La crisi sanitària originada per la Covid-19 ha provocat greus conseqüències en diversos àmbits. Les mesures de contenció han comportat repercussions socials rellevants, entre elles, l’impacte de gènere, especialment, en les violències masclistes.

Des del Servei de Drets Civils i de Gènere s’ha iniciat el seguiment de nous casos per violències masclistes molt especialment a partir de març de 2020, moment que coincideix amb el confinament, i que baixa considerablement a l’estiu, quan ja es permet la sortida al carrer de la població en general. Així mateix, l’augment torna a ser preocupant de nou aquests mesos de tardor. A més, el Servei, ha intensificat l’acompanyament dels casos que ja es trobaven en seguiment, donat que en la majoria de situacions, la seva complexitat, intensificada per la situació de confinament i pandèmia, així ho ha requerit.
 
Per franges d’edat, el sector més afectat és el de les dones d’entre 30 i 44 anys, seguit de prop per les de 45 a 64 anys, en l’àmbit de la parella i/o ex-parella.
Per tant, podem dir que la pandèmia, més enllà de les conseqüències directes sobre la nostra salut, ha deixat al descobert les desigualtats de gènere, que han quedat més visibles, però no més pal·liades. De fet, es parla d’una triple dimensió de la pandèmia: sanitària, social i econòmica que afecta de manera diferent a homes i dones:
  • Sobrecàrrega del treball sanitari i de serveis essencials. Les dones representen el 70% del personal sanitari a tot el món i són majoria en altres sectors com el de l’alimentació, la neteja hospitalària i les residències. 
  • Centralitat de les tasques de cures. Les dones continuen realitzant gran part del treball domèstic i la cura de persones dependents no remunerat econòmicament.
  • Major precarietat de les dones i pobresa laboral. Especialment dones joves, amb baixa qualificació professional i dones migrants.
  • Augment del risc de violència masclista i altres tipus de violències contra les dones. Derivat de la situació de confinament.
 
Les dones, les més contagiades per la Covid-19
 
Des dels inicis de la pandèmia, el nombre de contagis per Coronavirus i el nombre de casos sospitosos a Catalunya ha estat major en el cas de les dones. Una realitat que ha anat eixamplant-se a mesura que avançava la pandèmia, arribant, alguns dies, a una diferència de més d’un 50%.
 
L’informe de la Generalitat de Catalunya “L’impacte econòmic de la crisi de la Covid-19 en perspectiva de gènere” comparteix els resultats d’una enquesta realitzada a 15.000 persones pel Centre d’Estudis d’Opinió (CEO) entre l’11 i el 15 d’abril del 2020. Aquesta mostra que, abans del confinament, treballaven el 50,3% de les dones enquestades, mentre que el percentatge per als homes era del 47,2%. D’aquest gruix, després del primer confinament de la Covid-19, les dones que declaraven seguir treballant eren el 72%, i els homes, el 75,2%. Unes dades que demostren que la pèrdua de feina en el curt termini ha afectat més al col·lectiu femení.
 
En el cas de Sant Quirze del Vallès, l’atur ha afectat amb diferència les dones, situant-se al mes de novembre molt per sobre dels homes, amb una diferència que supera el centenar, i amb un punt d’inflexió també clau: el mes de març de 2020.
 
Programació 25-N
L’Ajuntament de Sant Quirze organitza aquests dies diverses iniciatives amb motiu de la programació del 25 de novembre contra les violències masclistes. Trobareu el detall de la programació en el document pdf relacionat en aquesta notícia.