Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Igualtat Dona-Home

Sant Quirze se suma al Dia Internacional per a l’eliminació de la violència envers les dones

Avui s’ha llegit un manifest que reivindica destruir el poder patriarcal i erradicar totes les formes de violència masclista


Sant Quirze se suma al Dia Internacional per a l’eliminació de la violència envers les dones

Sant Quirze del Vallès s’ha sumat avui a la commemoració del Dia Internacional per a l’eliminació de la violència envers les dones i ho ha fet amb la lectura d’un manifest relacionat amb la jornada. Aquesta s’ha dut a terme a la plaça de la Vila, a les 12 hores, de la veu del personal municipal Montserrat Sánchez i Juan Antonio Fernández. També s’ha pogut seguir en directe al canal d’Instagram de l’Ajuntament. La tinent d'Alcaldia de l'Àrea d'Acció Social i regidora de Drets Civils i de Gènere, Maria Domingo, ha estat l’encarregada de donar pas a la lectura, destacant la importància de combatre aquesta situació.

El text fa referència al repte que es planteja a la societat, al·legant que cal “canviar-la i destruir el poder patriarcal”. Segons el manifest, “cal enfortir l’estratègia i el compromís comú per erradicar totes les formes de violència masclista, com les que es produeixen en l’àmbit laboral o social i comunitari, i que han estat tradicionalment menys visibilitzades, com ara l’assetjament sexual els matrimonis forçats o el tràfic de nenes i dones amb finalitat d’explotació sexual o altres”.
Així mateix, i donada la difícil situació de pandèmia que es pateix, la lectura també ha fet referència a les conseqüències que es pateixen arran de la Covid-19 per a les dones: “només en el període que va del 16 de març al 30 d’abril, a Catalunya es van incrementar un 88% les trucades per violència masclista. El confinament ens ha demostrat que, qui volia exercir el control sobre dones i nenes ho ha tingut més fàcil que mai. De fet, als agressors els ha calgut emprar molta menys força que l’habitual per a continuar mantenint els seus desitjos i privilegis”.
Cal afegir que la crisi econòmica generada per la Covid-19 ha fet augmentar la precarietat laboral de moltes dones, fet que fa més difícil trencar amb el maltractament: “Malgrat que el 65% de les persones que han estat a primera línia per fer front a la crisi sanitària són dones, continuem patint pitjors condicions laborals, traduït en salaris més baixos, major temporalitat i una taxa d’atur més alta. A més, seguim assumint, més que mai, la major part de les tasques domèstiques i de cures”.
Als Països Catalans des de 2015 comptem fins a 171 casos de feminicidis; 32 casos al 2019; i amb dades fins a l’octubre de 2020 ja portem 14 nous casos. A Sant Quirze del Vallès, des del mes de març s’ha incrementat l’atenció i el seguiment de nous casos de violència. Durant el darrer any s’han atès 52 nous casos de dones en situació de violència masclista, sumats als casos que ja estaven en seguiment, fan un total de 104. A la majoria d’aquests caos, la violència és exercida en l’àmbit de la parella o ex-parella.
El manifest llegit avui ha acabat amb un missatge dirigit als homes: “és hora que us en feu responsables i hi intervingueu”. I un altre vers els agressors: “no hi haurà espai per a la impunitat”.
 
Podeu llegir el manifest sencer en el document relacionat en aquesta notícia.