Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Comerç

Sant Quirze del Vallès posa en marxa el Projecte SQV a domicili

L’Ajuntament impulsa, conjuntament amb el Teler Cooperatiu i la cooperativa La Sàrria, un servei de repartiment de productes i menjar a domicili per donar suport al comerç local i l’ocupació juvenil


Sant Quirze del Vallès posa en marxa el Projecte SQV a domicili

Sant Quirze del Vallès ha posat en marxa el Projecte #SQVadomicili amb la col·laboració de l’Associació Teler Cooperatiu i la futura cooperativa La Sàrria. Es tracta d’un servei de repartiment de productes i de menjar a domicili amb tricicle i bicicleta elèctrica. L’objectiu és facilitar el lliurament dels productes als clients dels comerços i bars/restaurants que hagin realitzat prèviament una comanda a l’establiment. Mitjançant la mobilitat sostenible amb una bicicleta elèctrica i tricicle adaptat (E cargo-bikes) es farà el lliurament de les comandes al domicili dels clients.
El projecte sorgeix de la voluntat de l’Ajuntament de donar resposta a situació que pateix el petit comerç, generada per la Covid-19. Segons l’alcaldessa, Elisabeth Oliveras “la idea era iniciar-lo durant el 2021, però donat el context i les conseqüències econòmiques que ha generat aquesta pandèmia en el sector econòmic, hem decidit accelerar-lo. Calia emprendre mesures de dinamització i activació d’aquest sector, especialment enfront l’augment del comerç en línia. A aquest fet cal sumar-hi la voluntat d’aquest Ajuntament d’articular iniciatives que permetin generar un nou model de desenvolupament socioeconòmic local, és a dir, de generar ocupació juvenil, impacte social, ambiental i econòmic positiu”.
En aquest sentit, la iniciativa promou també la conciliació de la vida laboral i familiar, facilitant als clients que rebin la compra a casa i evitant els desplaçaments innecessaris. Així mateix, contribueix al canvi de tendència cap a un futur amb prestació de serveis sostenibles per a les persones i el medi ambient.

Prova pilot

Avui, 4 de gener, comença la primera prova pilot de desplegament del servei de distribució de mercaderies i menjar per emportar amb E-Cargo bikes, fins al 15 d’abril, subvencionat 100% per l’Ajuntament, sense cap despesa pels establiments ni la ciutadania. Aquesta es pot dur a terme gràcies a un conveni de col·laboració público-cooperativa entre l’ens local i l’associació Teler Cooepratiu (Xarxa d’Economia Solidària del territori) que ha permès agilitzar l’arrencada del projecte (infraestructura, contractacions,...) i comptar amb l’assessorament expert necessari. Aquesta col·laboració es dona en el marc de l’acompanyament i suport des del Teler Cooperatiu i l’Ateneu Cooperatiu del Vallès a la creació de La Sàrria, una cooperativa sense ànim de lucre en el sector de la Distribució Urbana de Mercaderies (DUM) amb e-cargo bikes. Segons David Estop, responsable de La Sàrria i del desplegament de la prova pilot “aquests mesos ens han de servir per una banda, per dimensionar el projecte d’acord amb l’ús de la ciutadania i del teixit econòmic local de cara el futur. Per altra banda, per facilitar la resiliència del comerç local amb la implementació del comerç electrònic i la distribució a domicili sense impacte pel medi ambient i apostant clarament per una mobilitat sostenible. I per últim, per donar resposta a la situació d’urgència i crisi econòmica que està patint el petit comerç i la restauració a conseqüència de les mesures en la lluita contra la pandèmia”.

Posteriorment, l’Ajuntament continuarà subvencionant una part d’aquest servei als comerços i restauradors, en funció del resultat del projecte pilot. No es tracta de passar-se al comerç online, però si de facilitar altres maneres de vendre productes i entregar-los oferint un servei de repartiment sostenible als clients, generant ocupació juvenil local.
 
Com funciona el servei durant la prova pilot?

La ciutadania podrà fer la comanda en els establiments participants, segons la forma que indica cada establiment i acordarà amb l’establiment l’hora d’entrega i la forma de pagament.
Els establiments participants es poden trobar a: www.comprasantquirze.cat , accedint a la icona SQV a domicili.