Medi Ambient
Sant Quirze del Vallès se suma a la constitució de l’Associació de Municipis per l’Energia Pública
Un total de 74 municipis formen part d’aquesta entitat que representa més de 3 milions d’habitants
Sant Quirze s’ha sumat avui a l’acte fundacional de l’Associació de Municipis i Entitats per l’Energia Pública que ha tingut lloc de manera telemàtica.
L’acte ha servit per aprovar els Estatuts dels quals es regirà l’Associació; designar els membres integrants de la Comissió Executiva i facultar al President, en aquest cas el regidor d’Urbanisme de Terrassa, Carles Caballero, perquè dugui a terme tots els tràmits necessaris per inscriure l’associació al registre de la Generalitat de Catalunya.
L’Associació de Municipis i Entitats per l'Energia Pública (AMEP), té com a objectiu impulsar la titularitat, la propietat i la gestió públiques de les xarxes de distribució d'energia elèctrica; desenvolupar accions per promoure una transició energètica cap a un model energètic que sigui just, democràtic i sostenible, així com també assessorar els municipis que tinguin aquests mateixos interessos. L’associació esdevé un instrument molt útil per treballar i assolir aquests objectius. Actualment integren l’Associació un total de 74 municipis i entitats que representen més de 3 milions d’habitants. El pressupost inicial de l’Associació és de 81.000 euros, format per les quotes de tots els municipis membres, a raó d’un 5% en relació a la població per municipi. Els municipis i entitats participants contribuiran amb quotes ordinàries, fixades en funció del nombre d’habitants i que oscil·laran entre un mínim de 150 euros i un màxim de 15.000 euros.
De fet, avui s’ha donat a conèixer el Pla d’actuació de l’AMEP per aquest 2021 que també se centrarà a incorporar més municipis i entitats, apostant per guanyar capacitat de treball, incorporar més diversitat i una major representació del territori i la ciutadania del país.
Un grup motor integrat per municipis i una comissió assessora treballaran ara les estratègies establertes centrades en la generació de debat públic entorn l’energia pública, la titularitat de la xarxa, la regulació del sector elèctric i en general tots els àmbits de la transició energètica. També, s’estableix entre els estudis i projectes, l’elaboració de propostes de formació als associats; l’assessorament i acompanyament en temes de constitució de les Comunitats energètiques locals, o la producció d’energia renovable, etc.
En definitiva, l’objectiu comú és situar els municipis com a actors per tal de recuperar les xarxes i aconseguir avançar cap a la sobirania energètica des del punt de vista mediambiental.
L’adhesió a l’Associació per part de Sant Quirze del Vallès va ser aprovada al ple municipal ordinari del mes d’octubre, amb els vots favorables de Junts per Sant Quirze, Sant Quirze en Comú, Junts per Catalunya, i Ciutadans; i l’abstenció del PSC.