Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Joventut

Noves iniciatives per abordar la situació actual del jovent a l'espai públic

L'Ajuntament programa múltiples propostes i contracta seguretat privada, a més d'intensificar el treball d'educadores socials de carrer


Noves iniciatives per abordar la situació actual del jovent a l'espai públic

L’Ajuntament ha programat diverses activitats a l’espai públic per al jovent local amb l’objectiu d’oferir una alternativa d’oci saludable que pugui generar sinèrgies positives entre els joves i adolescents del poble.

Aquesta mesura és possible després que Protecció Civil autoritzés realitzar aquest tipus d’activitats col·lectives a l’aire lliure i la voluntat municipal és programar-ne cada cap de setmana. Paral·lelament, l’Ajuntament ha decidit contractar seguretat privada per protegir diversos espais i equipaments municipals on s’han observat conductes poc saludables que generen conflictes veïnals i entre els mateixos joves, i vandalisme.

 
Des de l’inici de la pandèmia, joves i adolescents viuen una situació difícil emocionalment i pateixen en primera persona les restriccions d’una etapa vital on les relacions socials són molt importants. Alguns grups de joves, amb la seva actuació, estan posant en tensió la convivència entre veïns i veïnes pel soroll i molèsties o generant inseguretat en els grups de joves que sí que aposten per una opció lúdica més sana. De la mateixa manera, tant la Policia Local com el mateix servei d’Educació en l’espai obert ha detectat pares i mares que no tenen cap control sobre els seus fills menors, amb casos d’intoxicacions etíliques en edats molt primerenques i sense una resposta ferma  per part de les famílies. Aquesta combinació fa que la situació s’hagi d’abordar des de diferents fronts, tant des de l’educació social, des de salut,  així com el reforç de seguretat protegint equipaments públics que estan patint vandalisme. 
 
Des de l’estiu, l’Ajuntament està intensificant el treball d’educadores socials de carrer que treballen els caps de setmana als espais on es reuneixen els joves per conscienciar sobre els problemes derivats del consum d’alcohol i drogues i per promoure les relacions i l’oci saludable. Actualment, fins a sis educadores de carrer treballen per apropar-se als nois i noies i detectar quina és la seva problemàtica per proposar solucions. Entre aquestes propostes i amb l’oportunitat de poder fer activitats de lleure al carrer, el Servei de Joventut ha programat diverses activitats divendres i els caps de setmana, mentre les restriccions del Procicat ho permetin.
 
Pla i ordenança de Civisme
Una de les accions que treballa l’Ajuntament és un pla de civisme i una ordenança pròpia d’aquest àmbit que regularà mesures per promoure la convivència i el civisme a l’espai públic. Amb aquestes mesures, el Consistori vol abordar i impulsar des de tots els àmbits municipals i del poble, aquelles iniciatives destinades a promoure les actituds cíviques entre la ciutadania, i concretar les conseqüències dels comportaments no acceptables.
Per això, durant aquest mes de març s’iniciaran diversos tallers de civisme amb les meses sectorials de l’àmbit de l’esport, la cultura, el comerç i l’educació, així com les entitats veïnals perquè aportin la seva visió i necessitats sobre aquesta problemàtica.