Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Cultura

La periodista Laura Rosel, Premi Dona de Sant Quirze del Vallès 2021

L’Ajuntament també va distingir ahir l’actriu Montserrat Carulla i l’activista Helena Maleno


La periodista Laura Rosel, Premi Dona de Sant Quirze del Vallès 2021

La sala Josep Brossa de la Patronal va acollir ahir l’acte de lliurament del Premi Dona 2021. El guardó va recaure en la periodista santquirzenca Laura Rosel. Un reconeixement que visibilitza dones que hagin contribuït en la defensa de la igualtat de gènere. La periodista va recollir en persona el premi, especialment emocionada per fer-ho “al meu poble, amb qui tinc un vincle molt especial i on visc actualment. Un reconeixement que me n’orgulleix perquè si algú considera que he ajudat a equiparar els drets entre homes i dones em dono per satisfeta. Si la meva feina ha ajudat a equiparar o donar visibilitat de dones en un càrrec públic, o a fer veure els homes del present que el món no és tan seu com pensaven, em dono per satisfeta”. En aquesta línia, Rosel va parlar de sororitat, “una paraula molt poderosa, és com un fil invisible molt resistent que fa que les dones reconeixem que cadascuna de nosaltres serem més fortes i més poderoses en la mesura que ho siguin les altres. La força individual està condicionada per la força del col·lectiu”. Finalment, va fer referència al feminisme “com una obligació, no com una opció. Ho és per les nostres àvies, mares, per nosaltres i per les nostres filles. Ser dona és un factor de risc i el feminisme no és una actitud contra ningú, sinó a favor de tothom. És com un deure”.

L’Ajuntament també va lliurar ahir dues distincions. Una, a nivell nacional i a títol pòstum per a l'actriu Montserrat Carulla. El seu fill, Roger Peña, que no va poder assistir a l’acte, va enviar un vídeo amb un missatge molt especial: “la mare estaria enormement orgullosa d’aquest premi que li concediu, la mare estimava tot el territori moltíssim, tots els racons de Catalunya, perquè havia actuat pràcticament a tot arreu. En nom de la família, moltíssimes gràcies per aquest guardó”.
 

L’altra distinció va ser un reconeixement internacional, en aquest cas per a l’activista i defensora dels drets dels migrants, Helena Maleno.
Laura Roger, membre de l’Ateneu del Món i de la Mesa de Cooperació, que va formar part de la comissió del Premi Dona, va explicar el motiu de la concessió del premi, tot destacant unes paraules de Maleno: “Tots tenim dret a la lliure circulació, quan hi ha injustícia social les persones busquen una millora per a la seva comunitat, aleshores la migració és un dret no es un fenomen com ens volen fer creure. L’ésser humà es mou per buscar oportunitats, des del temps dels temps”. Una visió que Roger va cloure amb una sentència: “és una gran dona per un gran premi”.
 

L’alcaldessa, Elisabeth Oliveras, va cloure l’acte destacant els valors de cada una de les guardonades, amb un missatge clar sobre la necessitat de “continuar repetint i militant en l’àmbit del 8M perquè les referències que són notòries i constants no desapareixeran”.
El punt i final el va posar l’actuació de Pamela Palenciano, amb el seu monòleg autobiogràfic “No solo duelen los golpes”.

Podeu veure el vídeo de l’acte, que es va poder seguir en directe, en aquest enllaç.
Trobareu les fotografies, aquí.