Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Igualtat Dona-Home

Pamela Palenciano presenta a Sant Quirze un monòleg colpidor i transgeneracional

L'actriu va exposar ahir les grans desigualtats que hi ha al món amb un recorregut reflexiu i autobiogràfic


Pamela Palenciano presenta a Sant Quirze un monòleg colpidor i transgeneracional

Ningú no va quedar indiferent. Una sola dona a l'escenari durant una hora i mitja, amb un decorat auster, il·luminació ambiental senzilla, vestuari còmode, o tal com va explicar ella "vestida fluixa" i sense talons, per si cal córrer en un moment determinat. Així presentava Pamela Palenciano alguns dels corsés amb els que les dones hem hagut de conviure -i encara ho fem- al llarg de tota la història. El món blau dels homes i el món rosa de les dones, el matrimoni entre el patriarcat i el capitalisme, un món que l’actriu presenta persistent encara, un tel omnipresent de desigualtats, una teranyina fina i indetectable que ens atrapa i ens va minant l'autoestima, la llibertat o la força. Allà on vivim les dones, on ens trobem totes en algun o altre moment de les nostres vides. I ens converteix en víctimes i, a voltes, en botxins.
 

I dins d'aquesta història d'ella mateixa i d'un ex-nòvio maltractador, l'actriu originària de Jaen, transporta l'audiència a presenciar escenes de relacions tòxiques, diàlegs on la protagonista cedeix, s'autoqüestiona  si és ella la culpable del maltracte. I sumades a les violències de les dones, també exposa les grans desigualtats que hi ha al món: les del primer món amb el tercer, les que confereix tenir un color de pell o una altre, una orientació sexual o de gènere diversa. Desigualtats que s'afegeixen a la de ser dona i que no fan més que asfixiar-nos quan hi ha un problema i s'amunteguen totes: la patriarcal, la capitalista, la institucional, l'obstètrica, la policial, l'ambiental. Totes amb les que Pamela Palenciano va ser ahir capaç de captar l'atenció de diverses generacions de santquirzenques, dones de totes les edats, joves, grans, adolescents, que van reaccionar, riure, commoure's i reflexionar en algun moment o altre del monòleg. La rotunditat d'aquesta actriu que confessa haver fet aquesta creació teatral per superar un trauma personal és absoluta.  Ella, i la desena de personatges que va encarnar i que utilitza per fer un exorcisme en públic de la dona que va ser, sotmesa i víctima, a l'actual, poderosa i empoderada. Una dona que ahir, a Sant Quirze, va ser capaç d'emmudir la platea i fer un recorregut reflexiu que clou amb exemple de vida i de llum.
Sota el títol de No sólo duelen los Golpes, Palenciano presenta novament avui el monòleg a la Patronal, en el marc dels actes del 8 de març a Sant Quirze del Vallès, amb les entrades exhaurides.

Per veure tota la programació del Dia de la Dona en el document pdf relacionat en aquesta notícia.