Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Medi Ambient

Del 2 al 8 de maig, Setmana Internacional del Compost

La deixalleria municipal ofereix compost gratuït procedent de la planta comarcal de Can Barba


Del 2 al 8 de maig, Setmana Internacional del Compost

Del 2 al 8 de maig es commemora la Setmana Internacional del Compost 2021, amb el missatge “Conrea, menja, COMPOSTA, fertilitza, conrea...”.  Al Vallès Occcidental el compost s’obté del tractament de la matèria orgànica que es recull de forma separada i que es porta a la Planta de Compostatge i Biometanització de Can Barba. Anualment la planta produeix unes 4.000 tones de compost i aquest té un retorn a la ciutadania: es pot obtenir de forma gratuïta a les deixalleries municipals de 14 municipis de la comarca, entre ells Sant Quirze del Vallès.

D’aquesta manera, es recompensa l’esforç de la ciutadania en el seu hàbit de llençar les restes de menjar al contenidor marró. Així, tothom que vulgui pot anar a buscar compost amb un recipient a la deixalleria de Sant Quirze. 
 
El compost aporta molts beneficis als nostres sòls, contribueix a l’increment de la matèria orgànica, l’activitat biològica, la biodiversitat, millora la fertilitat, l’estructura i retenció hídrica, prevenint així la seva erosió i degradació. El cicle de la matèria orgànica i l’ús del compost afavoreixen l’economia circular i la lluita  contra el canvi climàtic.
 
El compostatge es pot dur a terme en compostadors domèstics o comunitaris,  a petita escala  o en grans instal·lacions. Aquest procés  proporciona un recurs (compost), sent una opció ecològicament responsable i sostenible per a gestionar els nostres residus orgànics.
 
La Setmana Internacional del Compost 
 
La Setmana Internacional del Compost (ICAW – International Compost Awareness Week) és una iniciativa que se celebra en diferents països cada any per informar i promoure l’ús del compost,  explicar d’on prové, com s’ha d’utilitzar i quins són els seus beneficis.
El compost és el producte resultant de la descomposició aeròbia de la matèria orgànica mitjançant el procés de compostatge, que reutilitzat en el sector agrícola, és una eina per a la millora de la fertilitat dels sòls i dels cultius.
L’ICAW es va iniciar al Canadà el 1995 i amb el temps s’ha anat estenent a altres països. Aquesta iniciativa  ha continuat creixent a mesura que més entitats, centres educatius i organitzacions s’hi van adherint. Des de llavors la Setmana Internacional del Compost es du a terme la primera setmana de maig de cada any.
 
Podeu consultar els horaris i ubicació de la Deixalleria Municipal, aquí.