Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Medi Ambient

Cada vallesà genera més d’un quilo de deixalles al dia

Augmenta la recollida selectiva de residus a la comarca però no s’assoleixen els objectius de reciclatge


Cada vallesà genera més d’un quilo de deixalles al dia

El Consorci per a la Gestió de Residus del Vallès Occidental ha presentat les dades de 2020 a través de la nova aplicació l’Observatori de Residus. 

D’aquestes xifres es desprèn que el 2020 deixa un augment de la recollida selectiva de l’1’5 %, un petit increment però, que consolida una tendència creixent. A nivell de comarca, El Vallès Occidental passa del 41 al 42’5% de recollida selectiva. 
 
Cada vallesà ha produït 435 quilos de deixalles, un 3% més que l’any passat. D’aquestes, 250 quilos han estat de resta i 185 de selectiva. Això vol dir que generem cada dia, cada persona, 1’2 quilos de residus. Respecte fa 5 anys, aquesta xifra ha pujat molt: hem passat de 398 quilos per persona i any als 435 quilos per persona i any a nivell comarcal, havent-hi municipis vallesans amb més de 550 quilos per persona i any.  
 
L’assignatura pendent segueix sent la matèria orgànica però s’entreveu una tendència positiva amb un increment del 5% el 2020. En 3 anys hem incrementat un 20% la recollida d’orgànica, però la comarca es situa encara en menys de la meitat del que hauríem de recollir.
Pel que fa les fraccions, destaca un important increment dels envasos un 13%. El 2020 se n’han recollit el 40% més que fa tres anys.
 
Afectació de la pandèmia a la generació de residus
Tot i ser un any de pandèmia, la Covid no ha tingut un gran impacte a la comarca. Segurament pel fet que no es tracta d’una comarca amb un alt nombre de visitants i on el caràcter residencial és important. La diferència ha estat en l’increment en residu residencial i la davallada en residu comercial, segons ha analitzat el Consorci.
 
El que sí que es constata és que en els municipis més residencials s’ha incrementat la generació de residus més d’un 10%. Municipis com Castellar del Vallès, Matadepera, Sant Llorenç Savall, Vacarisses o Viladecavalls registren aquest increment. En aquests pobles també es constata un increment de tones per fracció vegetal. Es tracta de poblacions molt residencials i amb cases amb jardí o segones residències que s’han convertit en primera residència durant la pandèmia.
 
Així mateix, s’ha produït un increment de dos residus especialment domèstics: l’oli de cuina i les capsules de cafè.
 
L’ Observatori de residus
La nova eina en línia és accessible des del web: www.residusvalles.cat. L’aplicació posa a l’abast de la ciutadania les dades disponibles en la gestió de residus municipals de la comarca i facilita l’anàlisi a partir de les taules i gràfiques que es proposen. Permet a l’usuari seleccionar diferents variables territorials, temporals o relatives a l’origen o fraccions dels residus.
La font de les dades prové de cada Ajuntament, que aporta les dades relatives al seu municipi i des del Consorci s’agrupen, s’envien a l’Agència de Residus de Catalunya i es representen conjuntament a l’Observatori de Residus.