Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Mobilitat

Sant Quirze del Vallès, municipi 30 km/h

Avui entra en vigor la nova normativa de la DGT


Sant Quirze del Vallès, municipi 30 km/h

 Des d’avui, la velocitat màxima en els carrers d’un sol sentit és de 30 km/h, i 20 km/h si el carrer és de plataforma única. Aquesta és la modificació del Reglament General de Circulació  que es va aprovar el 10 de novembre de 2020 i que és d’aplicació a partir d’avui mateix a tots els municipis. El principal objectiu de totes aquestes regulació és protegir els més vulnerables a l’àmbit urbà, els vianants i els ciclistes.

Les dues mesures més importants del canvi normatiu són la limitació de la velocitat en vies d’un sol carril a 30 km /h i la regulació de la circulació dels vehicles de mobilitat personal (VMP). 
 
Detalladament, la nova normativa és la següent:
 
Article 50. Límits de velocitat en vies urbanes i travessies
1. El límit genèric de velocitat en vies urbanes és de:
20 km/h en vies que disposin de plataforma única de calçada i vorera. Ex: Av. Pau Casals o c. Pintor Vila Puig.
2. 30 km/h en vies d’un únic carril per sentit de circulació. 
3. 50 km/h en vies de dos o més carrils per sentit de circulació
Els carrils reservats per a la circulació de determinats usuaris o ús exclusiu de transport públic no seran comptabilitzats
 
Vehicles de mobilitat personal (VMP)
Pel que fa als vehicles de mobilitat personal (patinets elèctrics i altres ginys de mobilitat elèctrica), la principal novetat és que els considera vehicles i, per tant, queden regulats com a tals. Important destacar, doncs, que queda prohibida la seva circulació pels espais destinats als vianants, així com per autopistes i autovies, túnels urbans, vies interurbanes i travesseres.
L’Ajuntament de Sant Quirze va aprovar inicialment l’ordenança de circulació al novembre de 2020 i era d’aplicació a partir del 2 de novembre de 2021. No obstant això,  l’aprovació del Reglament General de Circulació i la seva entrada en vigència avui mateix, en ser una llei de rang superior, preval per sobre de la nova norma municipal.
 
Així doncs, en relació als patinets elèctrics (VMP), en considerar-los vehicles, la normativa d’aplicació s’equipara en molts casos a les limitacions en conducció de vehicles.  Els trets més destacats són els següents:
 
Es limita la seva velocitat a 25 km/h, velocitat que cal adaptar a la  baixa quan la velocitat superior de la via sigui inferior.
No podrà circular-hi més d’una persona per vehicle. Article 9.1
És obligatori disposar d’un certificat de circulació del vehicle que en garanteixi el compliment dels requisits tècnics establerts per aquest tipus de ginys.

Sant Quirze prioritza els vianants
L’Ajuntament de Sant Quirze del Vallès ja fa mesos que realitza diverses actuacions per invertir la prioritat en la mobilitat al municipi, donant prioritat als vianants. Una de les primeres actuacions va ser la reducció de la velocitat a l’avinguda Pau Casals, que és de 20 km/h, així com la col·locació de mesures reductores de velocitat  a diferents carrers com el passeig de Can Barra, Vallcorba, Dr. Fleming o Eduard Toldrà. De la mateixa manera, les zones al voltant dels centres escolars ja fa temps que són espais d’especial protecció de velocitat i accés, sobretot a l’entrada i sortida de l’alumnat. 
L’Ajuntament també ha fet actuacions d’urbanisme tàctic, com l’eixamplament de voreres amb pintura vial, o la col·locació de terrasses a l’avinguda Pau Casals, que han permès eixamplar les voreres i facilitar el passeig de veïnes i veïnes. Totes aquestes mesures han contribuït a la disminució de la velocitat, moltes de les quals es preveu que a curt termini puguin consolidar-se amb actuacions d’urbanització.
Menys sinistres i menys contaminació
L’Ajuntament treballa ara per continuar amb les mesures d’aplicació d’una mobilitat més sostenible. Una d’elles és l’inici de la construcció del carril bici que connectarà Sant Quirze amb Sabadell, previst en el decurs d’aquest mes, a l’espera que la Direcció General de Carreteres autoritzi les obres. 
Per a més informació, podeu consultar: