Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Avisos

L'Ajuntament de Sant Quirze del Vallès demana precaució per alt risc d'incendis i onada de calor

Es prohibeix encendre cap tipus de foc, fogons de gas o barbacoes de qualsevol mena als terrenys forestals i a la franja de 500 metres que els envolta


L'Ajuntament de Sant Quirze del Vallès demana precaució per alt risc d'incendis i onada de calor

 L’Ajuntament de Sant Quirze del Vallès ha activat el Pla de protecció civil municipal al nivell d’alerta per incendis forestals i demana a la ciutadania extremar les precaucions per protegir l' entorn davant d’aquestes condicions de calor i sequera. Des de la darrera mitjanit, Sant Quirze del Vallès és un dels prop de 300 municipis catalans que ha entrat en el nivell 3 del Pla Alfa, és a dir, un perill extrem d'incendi.  D'acord amb i el ban municipal vigent, s'estableixen les següents mesures de prenvenció i protecció:

 
En tots els terrenys forestals del terme municipal, siguin o no poblats d'espècies arbòries, i a la franja de 500 metres que els envolta, se suspenen totes les autoritzacions per fer activitats amb risc d'incendi forestal i es prohibeix absolutament:

-Encendre cap tipus de foc, fogons de gas, barbacoes de qualsevol mena, o fumar.
-Realitzar qualsevol tipus d'aprofitament forestal
-La circulació de vehicles pels camins forestals excepte que estiguin vinculats a les finques de la zona i als que pertanyen a l'administració i als serveis públics.
 
Altrament, es fa una crida a evitar l'accés al bosc si no és estrictament necessari, i extremar les mesures de prevenció i de protecció, en cas que s'hi accedeixi, per tal de minimitzar les possibles causes humanes d'un incendi i evitar situacions de risc si se'n declara un.
 
ONADA DE CALOR
 
Altrament, des d'avui es preveu també una onada d'aire saharià persistent i intensa que causarà temperatures elevades que no baixaran a les nits i no hi haurà recuperació nocturna. L'Ajuntament recomana, especialment als col·lectius més vulnerables com són els infants, les dones embarassades, malalts crònics i gent gran, que evitin sortir a les hores de la canícula i que, en general, la població segueixi els següents consells:
 
Hidrateu-vos
Beveu més aigua i menys begudes alcohòliques i feu els àpats com més lleugers millor. Incloeu aliments amb una alta concentració d'aigua, com ara fruites i vegetals, en la dieta i beveu fins i tot quan no tingueu sensació de set. Menjar més sovint i en menor quantitat ajuda a fer millor la digestió i, per tant, que el cos se senti menys pesat.
 
Feu especial atenció als més vulnerables
Els malalts crònics, els infants i la gent gran –de més de 75 anys–, així com les persones sense suport familiar o sense recursos, són els grups de la població que més pateix els efectes de la calor. Són, també, els més susceptibles a no seguir els consells, i per això necessiten que algú els ho recordi. Si teniu familiars o persones grans a prop que viuen soles, visiteu-los: comproveu que s'hidraten, que el sol no entra directament a l'habitatge i que hi ha una ventilació correcta a l'immoble. Els que tingueu mascota també heu de tenir present que els animals estan molt exposats a la calor: traieu-los a passejar en les hores més fresques, garantiu-los espais d'ombra i assegureu-vos que tenen aigua fresca.

Refugieu-vos del sol
Eviteu sortir al carrer en les hores de màxima insolació, és a dir, al migdia (de 12.00 hores a 17.00 hores) i intenteu concentrar les tasques a l'aire lliure al llarg de les primeres hores del matí o del vespre. Extremeu encara més les precaucions si sortiu a fer esport a l'aire lliure, tot i que seria recomanable no sortir a córrer o anar en bicicleta quan el sol estigui alt. Convé que les persones que treballen a l'aire lliure i que, per tant, no poden evitar l'exposició es cobreixin el cap amb una gorra i es protegeixin la pell amb cremes solars.
 
Busqueu llocs ventilats i frescos
Els espais climatitzats, amb ventiladors o aire condicionat, són més segurs: intenteu passar-hi tant de temps com pugueu. Durant el dia, és aconsellable que deixeu oberta la finestra però abaixeu les persianes per evitar que els rajos de sol s'hi colin i escalfin la casa; a la nit, obriu-les per ventilar les habitacions. Mai deixeu ningú en un vehicle estacionat i tancat, especialment infants, gent gran, malalts crònics o animals.