Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Via Pública

L’Ajuntament posa en marxa el “Metrominut”

El municipi aposta per la mobilitat sostenible, a peu o en bicicleta


L’Ajuntament posa en marxa el “Metrominut”

L’Ajuntament ha posat en marxa la difusió del “Metrominut” del municipi. Es tracta d’un plànol que mesura les distàncies i temps caminant entre diferents punts del poble. Una mesura que té com a principal objectiu promoure la mobilitat sostenible i saludable.

 
El plànol, que compta amb una imatge que recorda els mapes del metro, pot descarregar-se en el document relacionat en aquesta notícia. 
Aquest representa els principals punts del municipi i la distància entre aquests expressats en metres i minuts des del minut 0 fins al més llunyà, a 9 minuts. En aquest sentit, es poden mesurar recorreguts i temps caminant entre zones verdes, espais del casc històric o l’Ajuntament, a escoles, el centre d’atenció primària o la Biblioteca per exemple i entre molts altres.
 
Segons l’alcaldessa, Elisabeth Oliveras, “amb aquest material volem fer pedagogia entre la ciutadania que les distàncies en temps són molt diferents de la percepció que tenim. Som conscients que Sant Quirze del Vallès som un poble que es desplaça majoritàriament en vehicle privat, i és per això que cal començar a fer un canvi en la mentalitat de tothom, i comprendre que moure’ns a peu té un doble benefici: d’una banda l’individual relacionat amb la salut, i de l’altra el col·lectiu, en reduir la contaminació”.
 
Per consegüent, aquest document promocional esdevé una forma de fomentar la mobilitat activa, ja sigui a peu o en bicicleta, com a alternativa per mitigar l’abús de l’automòbil en els entorns urbans. Una aposta per posar en valor la cultura del caminar que ajuda a conscienciar al conjunt de la població sobre els beneficis per al nostre entorn. Millor salut, menys fums, menys sorolls i més seguretat vial, són alguns dels elements positius d’aquesta mobilitat que entén el fet de caminar o anar en bicicleta com a mitjà de transport.

Més enllà del plànol
 
Metrominuto per sí sol no és l’únic element que fomenta la mobilitat a peu o en bicicleta. En aquest sentit, l’Ajuntament de Sant Quirze del Vallès treballa per traslladar aquest objectiu a tots els àmbits i projectes en marxa o propers. Així, s’aplicarà en les infraestructures, prioritzant els itineraris per a vianants en projectes ja en marxa; així com en la normativa municipal amb ordenances que prioritzen aquest concepte de mobilitat.
 
Els orígens de Metrominuto
 
Aquesta iniciativa troba els seus orígens a Pontevedra, on va néixer com a resultat del laboratori d’idees sobre la mobilitat en aquesta ciutat i va ser desenvolupat pels departaments de Policia i Mobilitat (Central de Tràfic) i Comunicació. El seu èxit el va fer amb diversos reconeixements a nivell internacional i de l’ONU que han servit per subratllar la prioritat dels vianants en aquest municipi, on caminar s’ha anat incorporant decididament i sense complexes al conjunt dels mitjans de transport.
 
Actualment més d’una vintena de ciutats de l’estat espanyol i europees han creat el seu propi Metrominuto animant la ciutadania a recórrer distàncies.