Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Economia

Sant Quirze del Vallès congela les taxes i impostos pel 2022

Un dels trets més destacats són les bonificacions que s'aplicaran per estimular la instal·lació de plaques fotovoltàiques


Sant Quirze del Vallès congela les taxes i impostos pel 2022

Les ordenances fiscals que s'aplicaran l'any vinent a Sant Quirze del Vallès es congelen per primera vegada en aquest mandat, segons va aprovar inicialment el ple municipal en una sessió extraordinària. Tal com va explicar el tinent d'Alcaldia d'Hisenda Pública i Economia Local, Àlex Brossa, la proposta fiscal de 2022 no vol contribuir a l'escenari inflacionista actual i aposta per congelar els impostos. 

L'aprovació d'aquesta normativa s'ha produit en la setmana que el Tribunal Constitucional ha aprovat l'anul·lació de les plusvàlues que cobren els ajuntaments, una font de finançament dels ens locals que ara queda en suspens. Brossa  va explicar, de manera molt didàctica, el que representen les ordenances en números, el 65,28% dels ingressos corrents de l'Ajuntament i, entre aquestes, les 6 principals són l'IBI, l'IVTM, l'IAE, la plusvàlua, l'ICIO i la taxa de residus. La resta de preus públics i taxes només són el 6% de l'import que entra a les arques municipals.
Foment energia fotovoltàica
Un dels trets més destacats són les bonificacions que s'aplicaran per  estimular la instal·lació de plaques fotovoltàiques. És el cas de l'Impost sobre Activitats Econòmiques, l'Impost sobre construccions i instal·lacions d'obres, o l'Impost de Béns Immobles, que obtindran beneficis fiscals de fins a 5 anys sempre que aquests no superin el 50% del cost de les instal·lacions. Pel que fa a l'IBI, s'estableix també una bonificació del 95% pels habitatges públics de lloguer.
Suport a col·lectius vulnerables
Les noves normes fiscals tenen una atenció especial a col·lectius vulnerables, amb l'aplicació de bonificacions d'entre el 13 i el 90 % sobre l'impost de construccions per l'adaptació d'habitatges. El percentatge bonificat el determinarà, en aquest cas, la capacitat econòmica i el grau de discapacitat de les sol·licitants.
Terrasses de restauració
Els bars i restaurants també són un dels sectors que compten amb un 50% de bonificació de la taxa per l'ocupació de terrenys d'ús públics amb taules i cadires. Així el Govern vol continuar donant suport a un dels sectors més afectats per la crisi sanitària de la Covid, ja que els permet consolidar els espais que es van haver d'ampliar per adaptar-se a les restriccions de la pandèmia, a un preu que ja s'ha reduit el 25% durant aquest 2021. 
Llicències urbanístiques
La taxa 4.3 que correspon a les llicències urbanístiques incorpora diverses modificacions, com per exemple una gradació en l'import que es pagarà a les obres menors en funció de l'envergadura, la regulació de la comunicació d'obres i la variació de la quota màxima de les grans operacions urbanístiques.
Taxa de residus municipals
En el cas de la taxa de residus també cal destacar l'augment de la bonificació fins al 15 % amb 5 aportacions, 4 de les quals han de ser qualitatives, de fins al 15%. Les aportacions qualitatives són aquelles que no es poden abocar en els contenidors de resta, envasos, vidre, paper, roba usada o oli.
 
Les ordenances van quedar aprovades amb els vots en contra de Ciutadans, les abstencions del PSC i Junts per Catalunya, i el vots a favor d'En Comú Podem i Junts per Sant Quirze.
 
Durant la mateixa sessió extraordinària es va aprovar inicialment l'ordenança de Civisme, amb els vots a favor de tots els grups municipals i l'abstenció del PSC.