L’Ajuntament de Sant Quirze ha endegat una nova campanya amb motiu del 25 de novembre, Dia Internacional contra la violència masclista. Amb el lema “Implica’t” la iniciativa pretén sensibilitzar la població sobre la importància de denunciar les violències en cas de ser-ne coneixedors de la seva existència: “Si al costat de casa el veí crida molt i menysprea la dona, que no t’entri per una orella i et surti per l’altra”. Amb aquest tipus d’afirmacions, i el hashtag #SQVantipatriarcal s’ha elaborat una programació per visibilitzar aquesta problemàtica, implicant la comunitat i desplaçant el focus de les víctimes.
La programació
L’activitat central tindrà lloc el dia 25 amb la lectura del manifest i la performance a càrrec del jovent dels centres educatius. A la tarda, i en el marc de la “Mostra Internacional de Films de Dones” es projectarà “Niña Mamá”, a la sala Josep Brossa de la Patronal.
A banda d’aquest acte central, les propostes passen pel teatre, amb “Les traces del silenci” o el microteatre amb l’espectacle “Ofec”; a les exposicions, de la mà “Cicatrius compartides”; “Cap a la plena igualtat. Els articles del CEDAW”, o “Lliures i sense por”. Totes elles s’allargan durant el mes de novembre.
Altrament, es treballen també tallers com el de pancartes, emmarcat en els actes del 25N, o el de “Laboratori d’un cos sincer”, un espai de reflexió creativa i artística. També s’organitza una sessió d’autodefensa feminista, i un de comunicació no violenta amb els infants.
Cal remarcar també que el dia 26 de novembre, Maria del Mar Bonet aterrarà a la Patronal amb el seu espectacle “Nosaltres les dones”, títol d’un poema que l’artista ha musicat i que acompanya amb Dani Espasa al piano i l’acordió.
La implicació del jovent
La campanya organitzada des del Servei de Joventut, “Talla amb els mals rotllos”, inclou diverses propostes per conscienciar, sensibilitzar i prevenir les violències masclistes al col·lectiu jove, i també a la resta de ciutadania.
Com a qualsevol campanya, disposa de diferents formats de propostes. En aquest sentit, s’organitzen tallers de prevenció de violències masclistes a les xarxes, com el “A cop de likes” del 18 de novembre; el taller d’autoestima feminista el dia 23 o el de xapes i dinàmiques d’identificació de violències masclistes el 24 de novembre.
Val a dir també que en la línia d’implicar el jovent, s’han organitzat diverses activitats als centres educatius. Una d’elles són les dinàmiques de denúncia i identificació de les violències als centres de secundària. En la mateixa línia, s’organitza un taller sobre masculinitats crítiques a l’alumnat més jove del centre de formació per a persones adultes l’Olivera. A la sessió es reflexionarà sobre la creació social de la identitat masculina i com influeix en la construcció de les persones.
Finalment, l’alumnat de primer cicle d’ESO dels instituts tindrà l’oportunitat de participar al taller “Més enllà del blau i del rosa”: coeducació i qüestionament dels models de gènere; i el del segon cicle seran el públic objectiu del taller “I la meva mitja taronja, on és?”, amb l’objectiu d’aprendre a identificar les violències de gènere més normalitzades entre el jovent.
Podeu consultar el pdf amb la programació en el document relacionat en aquesta notícia.