Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Esports

“Ser àrbitre m’ha fet més forta i valenta”

Martina Tomàs, àrbitre assistent de segona catalana


“Ser àrbitre m’ha fet més forta i valenta”

La Martina Tomàs és una jove santquirzenca de 18 anys àrbitre de segona catalana. Una de les 9 que hi ha al Vallès Occidental i amb una projecció important en aquest àmbit. Estudiant de Radiologia, i ex-alumne del Purificació Salas, esdevé un referent de constància i responsabilitat.

 
Com vas iniciar-te en el món de l’arbitratge?
Els meus germans jugaven a futbol i un entrenador em va suggerir que podria ser àrbitre. Em vaig informar i després de superar els exàmens, vaig començar. Pensa que has de passar unes proves físiques i unes de tèoriques, i això ho has de fer cada any, al setembre i al juny. Comences com a linier i després vas pujant de categoria.
 
I com van ser els inicis com a àrbitre?
Primer em feia respecte estar sola al camp, però després vaig entendre que en un partit de futbol hi ha tres equips: el local, el visitant i el dels àrbitres. I mai no estic sola, nosaltres, els àrbitres i liniers, ens donem suport. Si ens equivoquem ens ajudem, sempre estàs acompanyada. 
 
Pites partits masculins i femenins, hi has trobat diferències?
Els nois em tracten amb massa condescendència, la veritat. Com que soc una noia, no es queixen, no em rebaten les decisions. Les noies em tracten d’igual a igual, i això m’agrada més. No vull que em tractin com una reina! Vull un tracte igualitari. Per això prefereixo pitar noies.
 
Què t’ha aportat aquesta modalitat?
He après a ser més forta, més valenta, a tenir autoritat. Jo era una persona a qui li costava començar en llocs nous, i ara aquest esport m’ha permès conèixer molta gent nova, fer molts amics.. m’omple molt. M’ha donat seguretat en mi mateixa.
 
I què els diries als pares i mares que assisteixen als partits, a veure els seus fills/es?
Mira, un dia vaig veure un reportatge en què el Messi anava a veure un partit del seu fill. Tots els pares cridaven l’entrenador, l’àrbitre... Ell no deia res. Té un entrenador? Doncs és ell qui ha de donar les directrius. Doncs si el Messi no ho fa, no ho feu pares i mares. L’entrenador sap què ha de fer. I l’àrbitre també.
 
Has viscut situacions complicades al camp?
I tant! Pares han sortit al camp i han pegat companys i he hagut d’aturar partits. Amb això ho dic tot. 
 
En quins objectius treballes, com t’agradaria avançar?
L’any vinent faré les proves de linier per pujar de categoria. Treballaré per ser àrbitre assistent de la Lliga Iberdrola, que són les noies del Barça. I per això haig d’entrenar molt! Pensa que en un partit de futbol 7 puc córrer 7 quilòmetres; i en un de futbol 11, uns 14! A més la formació és constant: novetats al reglament, estudiar jugades, etc.
 
Què els diries a les noies que senten interès per ser àrbitre?
Que endavant! Necessitem més noies àrbitre! Només cal que es connectin a la pàgina de la Federació catalana de futbol i s’informin sobre les proves.