Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Igualtat Dona-Home

Sant Quirze commemora avui el Dia Internacional contra la violència masclista

Joves estudiants han fet un mural amb la simbologia de les dones assassinades aquest any


Sant Quirze commemora avui el Dia Internacional contra la violència masclista

Un total de 85 joves del municipi han estat els encarregats de fer un mural a l’av. de Pau Casals en commemoració del Dia Internacional contra la violència masclista. La imatge ha estat fruit del treball dissenyat per l’alumnat de primer de batxillerat artístic de l’Institut Sant Quirze. Aquests han fet seu el projecte, intentant donar visibilitat al municipi d’aquesta problemàtica social.

 
L’alumnat d’aquesta especialitat, juntament amb el de l’Institut Salas i Xandri i jovent del PFI de l’Escola Municipal d’Adults l’Olivera, han dibuixat 70 flors, una per cada una de les dones assassinades el 2021. Algunes també simbolitzen els infants víctimes de violència vicària. Una vegada finalitzada aquesta representació, l’alumnat de batxillerat ha fet una breu explicació de la proposta i voluntariat dels tres centres han llegit el manifest del 25-N.
 
El manifest, que trobeu adjunt en aquesta notícia, reclama “enfortir l’estratègia i el compromís comú per erradicar totes les formes de violència masclista. Les que es produeixen en l’àmbit de la parella o en l’àmbit familiar, i que durant molts anys s’han considerat un problema privat”. Així mateix, manifesta el compromís de l’Ajuntament “a seguir treballant per desplegar polítiques públiques per posar fi a totes les violències masclistes i per garantir l’atenció, la recuperació i la reparació dels supervivents”.
Finalment, i entre molts altres clams, el document sentencia que les dones “no som víctimes: les violències sexuals que hem patit no ens defineixen com a persones. Som molt més que les agressions patides. No quedem marcades per sempre: de la violència sexual en sortim”.
 
Podeu veure aquí les fotografies de l'acte.
 
 
Implica’t, la campanya
 
L’actuació forma part de la campanya que l’Ajuntament ha endegat amb motiu del 25-N. Amb el lema “Implica’t” la iniciativa pretén sensibilitzar la població sobre la importància de denunciar les violències en cas de ser-ne coneixedors de la seva existència: “Si al costat de casa el veí crida molt i menysprea la dona, que no t’entri per una orella i et surti per l’altra”. Amb aquest tipus d’afirmacions, i el hashtag #SQVantipatriarcal s’ha elaborat una programació per visibilitzar aquesta problemàtica, implicant la comunitat i desplaçant el focus de les víctimes per traslladar-ho a la ciutadania.
 

La programació
 
L’activitat d’avui continuarà a la tarda, en el marc de la “Mostra Internacional de Films de Dones” amb la projecció de “Niña Mamá”, a la sala Josep Brossa de la Patronal.
 
A banda d’aquest acte central, les propostes estant passant aquests dies pel teatre, amb “Les traces del silenci” o el microteatre amb l’espectacle “Ofec”; a les exposicions, de la mà “Cicatrius compartides”; “Cap a la plena igualtat. Els articles del CEDAW”, o “Lliures i sense por”. 
 
Altrament, es treballen també tallers com el de pancartes, emmarcat en els actes del 25N, o el de “Laboratori d’un cos sincer”, un espai de reflexió creativa i artística. També s’organitza una sessió d’autodefensa feminista, i un de comunicació no violenta amb els infants.
 
Cal remarcar que el dia 26 de novembre, Maria del Mar Bonet aterrarà a la Patronal amb el seu espectacle “Nosaltres les dones”, títol d’un poema que l’artista ha musicat i que acompanya amb Dani Espasa al piano i l’acordió.
 
La implicació del jovent
 
La campanya organitzada des del Servei de Joventut, “Talla amb els mals rotllos”, inclou diverses propostes per conscienciar, sensibilitzar i prevenir les violències masclistes al col·lectiu jove, i també a la resta de ciutadania. Un eix que se suma a l’”Implica’t” conscienciant el jovent.
 
Com a qualsevol campanya, disposa de diferents formats de propostes. En aquest sentit, s’han organitzat tallers de prevenció de violències masclistes a les xarxes, com el “A cop de likes”; el taller d’autoestima feminista o el de xapes i dinàmiques d’identificació de violències masclistes.
 
Val a dir també que en la línia d’implicar el jovent, s’han organitzat diverses activitats als centres educatius. Una d’elles són les dinàmiques de denúncia i identificació de les violències als centres de secundària. En la mateixa línia, s’organitza un taller sobre masculinitats crítiques a l’alumnat més jove del centre de formació per a persones adultes l’Olivera. A la sessió es reflexionarà sobre la creació social de la identitat masculina i com influeix en la construcció de les persones.