Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Igualtat Dona-Home

L’Ajuntament de Sant Quirze commemora el 8 de març, Dia Internacional de les Dones

Avui s’ha llegit el manifest a la plaça de la Vila


L’Ajuntament de Sant Quirze commemora el 8 de març, Dia Internacional de les Dones
Aquest migdia la plaça de la Vila ha acollit la lectura del manifest amb motiu de la commemoració del 8M, Dia Internacional de les Dones. El grup coral Veu de Dones ha estat l’encarregat de llegir el text, que ha destacat les desigualtats i discriminacions que “són alhora la base de les violències masclistes que es produeixen en cadascun dels àmbits de la vida, de la devaluació de tot allò relacionat amb la feminitat i amb les dones, del sexisme i la misogínia disfressats de tradicions o d’humor, d’una pressió estètica asfixiant que cosifica les dones i hipersexualitza les nenes i les adolescents, i de la sobre presentació dels homes en els llocs de lideratge, de presa de decisions i de més visibilitat”.
 
Així mateix, el manifest fa referència a dos canvis “imprescindibles i inajornables: en primer lloc el paper actiu dels homes per identificar i rebutjar els estereotips” i en segon terme, “la resposta institucional d’estar a l’alçada. Calen estructures per elaborar polítiques feministes transversals, intereseccionals i globals que impliquin tots els nivells i àmbits d’actuació dels poders públics”.
 
Finalment, i també en relació al patriarcat, el text afirma que aquest “situa les dones en una situació de subordinació als homes, i el capitalisme ens situa a les treballadores en una situació de dependència del mercat per accedir als béns bàsics necessaris per a la vida.”
 
Altres conceptes, com el fals amor romàntic establert, els estereotips de gènere són també referents al manifest, que acaba amb un contundent: “L’acte més valent per una dona és pensar en sí mateixa i en veu alta. Alçarem la nostra veu i el nostre puny per les que van ser, per les que som, i per les que vindran. Les dones, sempre endavant!”.
 
L’acte d’avui, que ha finalitzat amb la cantada del poema “Cançó de fer camí”, de Maria Mercè Marçal, s’ha pogut veure en directe a Facebook i Instagram de l’Ajuntament. 
 
Espontàniament, una dona ucraïnesa ha tingut ocasió d'intervenir en finalitzar l'acte i demanar ajuda per a les dones del seu poble. A continuació, l'Alcaldessa, Elisabeth Oliveras, ha recordat la situació que pateixen les dones als conflictes bèl·lics, i ha insistit en què existeixen diferents canals d'ajuda al poble per donar suport a les persones afectades. Trobareu més detalls aquí.
 
Mes de les Dones
 
Les activitats programades continuen els propers dies. El dijous dia 10 tindrà lloc l’acte de lliurament del Premi Dona 2022, així com la jornada d’emprenedoria i dona. Divendres 11 de març s’organitza un Sopar de Dones a la Sala Salut Pastor de la Patronal.
 
Podeu consultar la programació detallada aquí.