Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Solidaritat i cooperació

Acte d’homenatge a Àlvar García Trabanca

El proper dilluns Sant Quirze reconeix la seva figura, amb motiu del 3er aniversari de la seva defunció


Acte d’homenatge a Àlvar García Trabanca

El proper dilluns 16 de maig Sant Quirze reconeixerà la figura del veí Àlvar García Trabanca, coincidint amb el tercer aniversari de la seva defunció. L'acte, que tindrà lloc a les 19 hores a la sala Josep Brossa de la Patronal, és obert a tota la ciutadania.

L’Ateneu del Món, amb el suport de l’Ajuntament, organitza aquest homenatge amb la voluntat de recordar la important trajectòria, compromís, solidaritat i lluita que tant el caracteritzaven. Vinculat al món de la cooperació i president del Casal d’Avis, la seva activitat al municipi va ser especialment rellevant en aquest sentit.
 
Per tot això, durant la trobada intervindran persones relacionades amb ell, testimonis de la seva vida, així com l’alcaldessa, Elisabeth Oliveras. També es presentarà el llibre “Memòries de l’Àlvar. Biografia. Trajectòria”, escrit per Jaume Barberà.
Finalment, l’actuació de la Coral Il·lustració Artística clourà l’acte.
 
Reconeixements i compromís
 
Àlvar García Trabanca va rebre un gran nombre de reconeixements d’àmbit Nacional i local, com la Creu de Sant Jordi, el Premi Solidaritat de l’Institut dels Drets Humans de Catalunya, la Medalla al Mèrit Social de l’Ajuntament de Sabadell o la Medalla President Macià de la Generalitat  i el Premi Mussol de Sant Quirze. 
 
Nascut a Olivenza (Badajoz) al 1931, de ben petit García va emigrar a Sabadell i va viure en situació de molta precarietat a les Coves de Covadonga, a la riba del Ripoll. Aquesta experiència va marcar-lo de per vida, convertint-lo en un defensor permanent dels drets humans i de la classe obrera, sense deixar-se intimidar ni per la presó, ni per les pressions de tota mena. Treballador de la Unitat Hermètica, va ser un dels dirigents de la Vaga del Metall de Sabadell, al 1976, i membre del Comitè de Solidaritat que donava suport als detinguts per la Dictadura. Va participar en la formació de Comissions Obreres de Sabadell i en diverses lluites sindicals. 
 
Veí de Sant Quirze a la seva maduresa, Alvar Garcia aviat es va vincular a la vida associativa local i va ser fundador de l’Ateneu del Món, des del qual va impulsar diversos projectes solidaris a països en vies de desenvolupament. Un treball infatigable que va mantenir, fins i tot incrementar, un cop retirat de la vida professional. Entre d’altres, va ser un dels promotors de l’agermanament entre Sant Quirze del Vallès i el poble d’Antilla, a Cuba, una iniciativa que encara té continuïtat amb activitats com la Festa Cubana. També va ser president del Casal d’Avis de Sant Quirze i, els seus últims anys els va viure a la Residència Assís.