Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Els delictes es redueixen a Sant Quirze durant l’any passat, tot i que augmenten les infraccions de trànsit a causa de la major mobilitat postpandèmia

La macro-discoteca de Can Torras concentra bona part dels delictes contra la seguretat


Els delictes es redueixen a Sant Quirze durant l’any passat, tot i que augmenten les infraccions de trànsit a causa de la major mobilitat postpandèmia

La Junta de Seguretat Local, l'òrgan encarregat d'analitzar les dades policials, que compta amb la presència dels caps dels diferents cossos policials amb presència al municipi sota la presidència de l'Alcaldessa, va reunir-se ahir a la sala Josep Brossa de la Patronal en una sessió oberta a la ciutadania.

La primera intervenció va anar a càrrec del sostsinspector de la Policia Local de Sant Quirze del Vallès, Andreu Tàpia, que va explicar que la regressió de la pandèmia havia reduït també les intervencions de la Policia local el darrer any, amb 451 menys que el 2020. En total, els policies santquirzencs van fer 8188 actuacions, de les quals el 47% van ser iniciativa pròpia i el 53% requeriments de la ciutadania. 

El centre de la població i el Mas Duran concentren la majoria dels incidents perquè, tal com va explicar Tàpia, són el centre neuràlgic de l'activitat del poble i també és per on discorre la gran majoria del trànsit. Altres dos espais que generen força activitat són el polígon industrial Can Torras Can Llobet i el polígon industrial de Can Feu. El primer, per la macro-discoteca i el segon, per ser l'espai on hi ha grans concentracions de cotxes que han merescut important atenció per part de la Policia Local. 
 
En relació al trànsit, el poble va haver de lamentar 140 accidents, 94 sense ferits, 42 amb ferits lleus i 2  mortals per atropellament. En total es van posar fins a 1105 denúncies. Els accidents han augmentat respecte el 2020, que hi va haver poca mobilitat per la pandèmia, però no han arribat a ser tants com al 2019, quan n'hi va haver 148. Destacar també l'activitat policial relacionada per les molèsties entre veïnat, fins a 408, la gran majoria d'elles per sorolls, i fins a 339 per desperfectes a la via pública. 

Sant Quirze, poble segur
 
Segons Enric Cervelló, el cap de l'Àrea Bàsica de Mossos amb competència al municipi, Sant Quirze és un municipi segur i, en general, s'ha observat un descens dels delictes. Entre abril de 2021 i març de 2022 es van produir 952 delictes contra el patrimoni a Sant Quirze del Vallès, xifra que s'ha reduït un 11,3 % respecte el període entre abril 2019  i març 2020. D'aquests delictes, els furts representen un 34,5 % del total i, segons van explicar els Mossos, la gran majoria es concentren al voltant de la macro-discoteca ubicada a Can Torras-Can Llobet, on també s'apleguen la majoria de robatoris amb força a interior de vehicle dels 92 totals. De fet, fins a 160 actuacions policials van tenir lloc a l'entorn d'aquest espai, on en un any hi ha hagut 46 agressions i 36 detencions, 3 d'elles per violació. Aquestes dades van fer reaccionar al públic assistent, que va preguntar si l’Ajuntament podia tancar un espai com aquest que generava tants conflictes. Segons van explicar els ponents, la competència en relació al cessament és exclusiva dels Mossos d’Esquadra. 
 
Alerta per estafes a internet
 
El segon delicte contra el patrimoni més important a Sant Quirze del Vallès són les estafes per internet. D'aquestes, se'n van comptabilitzar fins a 190 el darrer any. En aquest punt, els Mossos van explicar la importància d'assessorar-se bé i tenir coneixement d'on comprem i posem dades bancàries o personals a la xarxa. Pel que fa a robatoris amb força a domicilis se'n van denunciar 56, un 33,3 % menys que el període anterior. També han disminuït els robatoris amb força a establiments un 87,5%, passant de 16 a 2, tot i que sí que van incrementar en dos els robatoris amb força a empresa, passant de 14 a 16. La dada global de robatoris amb força a Sant Quirze, 200 en total, ha augmentat un 9,9% degut a l'increment de robatoris amb força a vehicles, un total de 92, que augmenta un 91.7 % i es concentra principalment al voltant de la macro-discoteca del polígon Can Torras Can Llobet. En canvi, els robatoris amb violència o intimidació s'han reduït un 28%, de manera molt especial a l'espai públic, on se'n van produir 26 enfront els 47 registrats anteriorment.
 
Detencions
 
Els cossos policials van realitzar un total de 60 detencions durant l'any passat, un 15,4% més que l'anterior. D'aquestes, el 35% les va fer la Policia Local de Sant Quirze del Vallès i el 65% els Mossos d'Esquadra. La majoria dels detinguts, 53, eren homes i la franja d'edat que concentra més detinguts és la compresa entre els 18 i els 25 anys, amb un 46,7%. Per nacionalitats, el 56,7% eren espanyols i la resta distribuïts per diversos països d'origen. 
La ciutadania va fer fins a 1357 peticions de servei als cossos policials durant l'any passat. D'aquestes, 572 estaven relacionades amb la seguretat ciutadana, 375 amb trànsit i 208 amb la policia administrativa, és a dir, la que s'encarrega d'inspeccions i control, entre altres. La policia assistencial va fer un total de 117 actuacions, i es va haver d'intervenir 55 vegades per mantenir l'ordre públic, 35 per ocupacions il·legals de propietats particulars i 18 per atendre emergències.
 
Decomisos
 
La Junta de Seguretat va comptar també amb representants de la Policia Nacional, encarregats de l'expedició de documentació i del control de delictes contra la salut pública que, segons van exposar, cal destacar l'augment generalitzat de decomisos de marihuana a la zona de la seva competència, 14.400 plantes i 330 kg de droga tractada al 2021 i 17.624 plantes i 364,6 kg en el que portem d'any.