El Pati del Casal rep el nom d’Àlvar García Trabanca
Un centenar de persones van participar dissabte en l’acte de descobriment de la placa que dona nom a l’espai i la paellada posterior
Més d’un centenar de persones van participar dissabte en l’acte de presentació del Pati d’Àlvar García Trabanca. Aquest espai exterior del Casal Serra de Galliners, ja llueix la placa que li dona nom, coincidint amb el tercer aniversari de la defunció d’aquest conegut veí del poble, fundador de l’Ateneu del Món i defensor permanent dels drets humans i la classe obrera.
La presentació va començar amb unes paraules de l’Alcaldessa, Elisabeth Oliveras, qui va destacar la figura de l’Àlvar i la importància de donar el seu nom a l’espai del Pati, ara tan recuperat després de la pandèmia, amb tanta vida i escenari de tants projectes del Casal.
A continuació, les integrants de l’Ateneu del Món, Laura Roger i Laura Clemente, van dedicar-li unes paraules en relació a la seva tasca a l’entitat i també van donar una visió propera de l’Àlvar, la seva manera de ser i de viure. Seguidament, les dues germanes de l’homenatjat, molt emocionades, van ser les encarregades de descobrir la placa que dona nom al Pati.
La Coral Veu de Dones va cloure la part més institucional de l’acte, amb la interpretació de diversos temes, entre ells la versió de “Pare”, de Joan Manel Serrat.
Seguidament, les persones assistents van poder gaudir d’una paella al carrer, per compartir records, conversa i celebrar així el nou nom del Pati.
Podeu veure les fotografies de l’acte en aquest enllaç
Reconeixements i compromís
Àlvar García Trabanca va rebre un gran nombre de reconeixements d’àmbit Nacional i local, com la Creu de Sant Jordi, el Premi Solidaritat de l’Institut dels Drets Humans de Catalunya, la Medalla al Mèrit Social de l’Ajuntament de Sabadell o la Medalla President Macià de la Generalitat i el Premi Mussol de Sant Quirze.
Nascut a Olivenza (Badajoz) al 1931, de ben petit García va emigrar a Sabadell i va viure en situació de molta precarietat a les Coves de Covadonga, a la riba del Ripoll. Aquesta experiència va marcar-lo de per vida, convertint-lo en un defensor permanent dels drets humans i de la classe obrera, sense deixar-se intimidar ni per la presó, ni per les pressions de tota mena. Treballador de la Unitat Hermètica, va ser un dels dirigents de la Vaga del Metall de Sabadell, al 1976, i membre del Comitè de Solidaritat que donava suport als detinguts per la Dictadura. Va participar en la formació de Comissions Obreres de Sabadell i en diverses lluites sindicals.
Veí de Sant Quirze a la seva maduresa, Alvar Garcia aviat es va vincular a la vida associativa local i va ser fundador de l’Ateneu del Món, des del qual va impulsar diversos projectes solidaris a països en vies de desenvolupament. Un treball infatigable que va mantenir, fins i tot incrementar, un cop retirat de la vida professional. Entre d’altres, va ser un dels promotors de l’agermanament entre Sant Quirze del Vallès i el poble d’Antilla, a Cuba, una iniciativa que encara té continuïtat amb activitats com la Festa Cubana. També va ser president del Casal d’Avis de Sant Quirze i, els seus últims anys els va viure a la Residència Assís.