Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Igualtat Dona-Home

Sant Quirze ha celebrat avui l'acte institucional del 8M

L'Ajuntament ha convocat aquest migdia la lectura del manifest, seguida per un espectacle trencador i compromès


Sant Quirze ha celebrat avui l'acte institucional del 8M

Sant Quirze s’ha sumat avui al Dia Internacional de les Dones que tindrà lloc demà, 8 de març. Els actes institucionals han tingut lloc aquest migdia, respectant així la possibilitat de fer vaga de demà.

A les 12 del migdia la plaça de la Vila ha esdevingut l’escenari de la lectura del manifest a càrrec de les alumnes del Centre de Formació d’Adults l’Olivera. Ho han fet Isabel Malla i Marta Carrascós. Aquest text denuncia el patriarcat, que “ho impregna tot de privilegis, desigualtats i discriminacions que són alhora la base de les violències masclistes que es produeixen en cadascun dels àmbits de la vida, de la devaluació de tot allò relacionat amb la feminitat i amb les dones, del sexisme i la misogínia disfressats de tradicions o d’humor, d’una pressió estètica asfixiant que cosifica les dones i hipersexualitza les nenes i les adolescents, i de la sobrerepresentació dels homes en els llocs de lideratge, de presa de decisions i de més visibilitat. “

Així mateix, entén els drets de les dones “com com drets humans, des d’una òptica interseccional, sent molt conscients que les persones estem constituïdes i influenciades per una infinitat de variables de desigualtat o de categorització social  que travessen les vides, els cossos i les experiències.

Després de la lectura, l’alcaldessa, Elisabeth Oliveras, ha volgut fer menció a les dones d’arreu del món, a les víctimes de les guerres, “no podem passar per alt aquest 8M sense pensar en les dones fruit de la captura, de la violació, el maltractament, només per fer de vençudes del patriarcat que sotmet i omet. Cal recordar que aquesta és una reivindicació global, i per tant la sororitat és clau per donar suport a totes les dones, enviar-les energia positiva i molta força, siguin del país que siguin”.

L'acte ha comptat també amb la presència de la regidora de Feminismes i LGTBI, Maria Domingo, així com altres regidors i regidores de l'Ajuntament.

La lectura del manifest ha estat precedida per la coral Veus de Dona, que han interpretat peces reivindicatives i de lluita. De fet, la darrera cançó, “Matriarques” ha clos l’actuació tot reivindicant el paper de les dones en les famílies i la societat.

El punt i final al matí l’ha posat l’espectacle “Lo Normal”, de la companyia “Menudas Pájaras”. Una sexòloga pallassa ha volgut trencar amb la idea que existeix una única forma d’entendre la sexualitat. Utilitzant l’humor ha posat sobre la taula aspectes com l’educació sexual, el coneixement del propi cos, les primeres experiències sexuals i els mites que es generen, o l’abús i l’assetjament, entre molts altres temes.

Cal remarcar també que la caravana "La Sextruck" ha estat a la plaça tot el matí, per informar sobre sexualitat, afectivitat i feminismes.

Les activitats, emmarcades en el programa del Mes de les Dones, continuen aquesta tarda amb una festa amb karaoke i jocs feministes al centre cívic Can Feliu.

També s’organitza avui el “Microteatre Relacions”, i el cinema “Dona Il·legal”, a la sala Josep Brossa de la Patronal.

Fe d'errates del programa 8M:

L'acte de Cinefòrum La llamada, anunciat el 19 de març al programa, tindrà lloc el 21 de març, a les 18.30, a la Sala Josep Brossa de la Patronal. L'activitat és gratuïta i per assistir-hi cal reservar entrada.