Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Procediment de justificació, control financer i prohibicions legals

L'Ajuntament ha acordat actualitzar les Bases d’execució del pressupost amb les normes específiques per a la gestió de l’aportació econòmica als grups municipals

L'Ajuntament, en sessió plenària del 20 de febrer de 2025, ha acordat actualitzar les Bases d’execució del pressupost que incorpora les normes específiques sobre el procediment de justificació, retiment de comptes o control financer, així com les prohibicions legals de l’aportació econòmica als grups municipals, amb el redactat següent:

Bases d'Execució del Pressupost

Article 39 Normes específiques per a la gestió de l’aportació econòmica als grups municipals.

  1. Les dotacions econòmiques que perceben els grups polítics municipals, d’acord amb el que estableix el ROM i l’article 73.3 de la Llei 7/1985, de 2 d’abril, Reguladora de les bases de règim local, tenen la naturalesa de subvencions públiques destinades a assegurar el seu funcionament ordinari, les quals estan subjectes al règim de justificació i al compliment del següent règim i els següents límits:

    a) Es podran destinar a satisfer despeses ordinàries de funcionament del grup municipal, siguin de subministraments o serveis per la realització de les activitats organitzades i inclús d’arrendaments. En tot cas, aquelles despeses o contractes que superin el valor de 3.000 euros, han d’anar acompanyats de tres pressupostos comparables.
    b) No podran destinar-se a satisfer remuneracions de personal de qualsevol mena.
    c) No podran destinar-se a l’adquisició de béns que puguin constituir actius fixos de caràcter patrimonial.
    d) No podran destinar-se a fer aportacions dineràries, atorgaments de subvencions o ajuts de caràcter econòmic o en espècies, a excepció de les aportacions a partits polítics sempre i quan estiguin regulades mitjançant conveni.
    e) No podran destinar-se a satisfer sancions, recàrrecs o multes.
  2. Els grups polítics municipals que siguin beneficiaris d’aquestes dotacions estaran obligats a mantenir i preservar la documentació acreditativa de la despesa realitzada, la qual serà objecte de justificació a condició que siguin documents admesos en Dret. No seran admissibles per lajustificació de les dotacions lliurades aquells documents que no identifiquin al grup municipal com beneficiari del subministrament o servei prestat, excloent així tiquets de caixa, factures simplificades no nominatives, etc.
  3. Per l’efectiva justificació de les dotacions econòmiques lliurades, cada grup polític municipal haurà d’aportar la documentació justificativa de cada despesa realitzada, còpia dels majors de comptes on s’han registrat les despeses que es presenten a justificació i còpia dels extractes bancaris, tot
    en format digital.
  4. S’estableix un règim de justificació periòdic bianual, a meitat i final de mandat, establint-se el seu inici en el mes de maig de cada una de les anualitats. A tal efecte, cada grup municipal, a instància de la intervenció municipal i mitjançant registre d’entrada, aportarà la documentació acreditativa de les despeses incorregudes durant el període objecte de la revisió.
  5. Així mateix, el Ple també podrà acordar en qualsevol moment, sigui per pròpia iniciativa o a instància de la intervenció municipal, l’aportació dels comptes dels grups municipals per a la seva revisió i examen, podent-se acordar la suspensió cautelar de l’aportació de les esmentades dotacions si a judici de la intervenció municipal se n’està fent un mal ús per part d’un grup.
  6. L’exercici de la fiscalització consistirà en comprovar que el total de les despeses justificades tenen correlació financera amb les dotacions econòmiques lliurades i la seva finalitat, essent el seu resultat final favorable o desfavorable despesa a despesa. Els efectes del resultat de la comprovació seran els següents:
    a) Si l’exercici de comprovació es realitza a meitat de mandat o per acord plenari abans de finalitzar el mandat, cada grup municipal haurà de reintegrar les quantitats justificades amb resultat disconforme. En definitiva l’exercici de fiscalització consistirà en comprovar, més enllà de la revisió dels justificants, que les dotacions lliurades equivalen a les quantitats justificades favorablement, més els reintegraments, si és el cas, més els saldos en compte corrent.
    b) Si l’exercici de comprovació es realitza a final de mandat, la diferència entre les dotacions lliurades i les despeses fiscalitzades amb resultat favorable, en cas de que sigui positiva, el grup polític municipal l’haurà de reintegrar a la tresoreria municipal.