Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Un comentari sobre els expedients de Cobega i Sotavia

Junts per Sant Quirze – Esquerra Republicana de Catalunya troba insòlit i injustificable l’exercici d’obstinació i voluntat manipuladora del que fan ostentació els Grups municipals del PSC i Convergència.

El darrer episodi d’aquesta actitud, demencialment numantina, per defensar una gestió nefasta de vuit anys, el tenim en el seu posicionament sobre la declaració de caducitat de les modificacions urbanístiques als terrenys de COBEGA i Castelltort-Sota via. Aquesta unitat en defensar -a aquestes alçades- un pèssim govern, diu molt sobre els racons més inconfessables del seu pacte 2007-2015.

En el cas de COBEGA, l’actual equip de govern de Junts-ERC i ICV, s’ha trobat amb un expedient urbanístic que (entre altres coses) és il·legalitzable per part de la Generalitat, era vergonyosament especulatiu, i estava fet d’esquenes als veïns i veïnes que, ves per on, contrasta cruament amb una complicitat escandalosa amb la propietària dels terrenys.

L’aprovació inicial de la modificació urbanística dels terrenys de COBEGA, que pretenia bàsicament la creació d’un PARC VALLÈS 2 amb més de 60.000 m2 de sostre destinats a equipaments comercials, data del 2010. En repetides ocasions, la Generalitat de Catalunya ha manifestat la impossibilitat d’aprovar el “pelotazo” segons havia estat dissenyat pel govern Mundi i la propietària dels terrenys (COBEGA). És molt lleig –i a més il·legal– requalificar sòl industrial en sòl residencial i comercial seguint tràmits a porta tancada, sense participació ciutadana i intentant forçar la llei fins a límits infranquejables. Aquesta és doncs l’herència que ens hem trobat: un projecte de modificació caducat, nefast per a Sant Quirze com ja vàrem denunciar Junts-ERC l’any 2010 i a més fet d’esquenes al poble i dissenyat només per fer contenta a la propietat.

En el cas de Catelltort-Sota Via, ens trobem davant un tràmit de modificació urbanística iniciat pel govern Convergència-PSC a l’any 2012 que ni tan sols va obtenir la conformitat dels veïns als que pretenia satisfer. Ben al contrari, els veïns i veïnes es van veure marginats en la redacció del projecte i -el que és més greu– depreciats pel que fa a la viabilitat econòmica del projecte; tant és així, que van presentar un munt d’al·legacions. També cal destacar el nyap tècnic i de tramitació en que l’anterior equip de govern Mundi va convertir un tema tan important com aquest. Va tirar endavant un Pla de Millora Urbana (PMU) sense modificació del Pla General Urbanístic. Malgrat l’advertiment reiterat del nostre Grup municipal, finalment la Generalitat de Catalunya, va denegar el PMU precisament per aquesta òbvia ignorància sobre la jerarquia que marca la legislació urbanística. Una altra herència: uns tràmits de PMU caducats administrativament i amb els veïns i veïnes directament afectats decebuts pel tracte rebut.

Així doncs, i amb la ferma voluntat que ens atorga el convenciment programàtic pel que fa a aquest i d’altres reptes urbanístics de Sant Quirze, Junts-ERC reitera el seu suport a l’actual equip de govern en el procés iniciat de revisió del Pla General Urbanístic. Aquest és, de ben segur, l’instrument on tothom podrà participar del futur del nostre poble. On tothom, i sobretot el veïnat de Sant Quirze, podrà fer propostes sobre què vol i com conjugar els interessos privats amb els públics, per exemple, als terrenys de COBEGA. Volem desterrar, definitivament, els acords urbanístics sorgits darrera portes de despatxos tancades a la ciutadania.

Finalment, Junts-ERC vol constatar un fet que no ens deixa de sorprendre. Així com el front opositor de Convergència-PSC a aquesta nova forma d’entendre el planejament urbanístic no ens ve de nou, ens crea un cert desconcert la posició de Ciutadans. El seu seguidisme en temes en els haurien de coincidir amb qui proposa transparència ens porta a pensar que paguen peatges de presències i deixadeses d’algun dels seus membres en governs anteriors.