Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Espai Maria-Mercè Marçal: un reconeixement necessari i just

"A l'atzar agraeixo tres dons: haver nascut dona, de classe baixa i nació oprimida. I el tèrbol atzur de ser tres voltes rebel". (Maria-Mercè Marçal)

El ple municipal de gener va aprovar canviar la denominació del Centre municipal d'informació i recursos per a dones per “Espai Maria-Mercè Marçal”. La proposta de donar aquest nom a l'equipament vol ser un element de visualització, en l'aposta de l'equip de govern municipal, d'endegar accions que fins ara no s'havien contemplat en àmbits històricament bandejats com el lèsbic, gay, transsexual, bisexual i intersexual (LGTBI). És per això que també s'ha fet una modificació de cartipàs per afegir les competències de feminismes i LGTBI a la regidoria de Coeducació.

Així doncs, perquè el nom també fa la cosa, la nova denominació respon a una voluntat explícita de fer àmplia difusió del conjunt de serveis que ofereix el centre. Maria-Mercè Marçal, poetessa, professora, crítica literària, narradora, editora i traductora. Dona que va destacar per la valentia i l'activisme en els moviments feministes i lèsbics i que, malauradament, ens va deixar orfes del seu compromís i combat en la defensa de tots aquests valors ben jova, a l'edat de quaranta sis anys. Va deixar com a llegat una obra amarada de lluita contra l'ordre patriarcal i contra el model de feminitat que aquest imposa, trencant alhora tabús sobre sexualitat i maternitat.

Creiem que aquest canvi de denominació i d'ampliació de serveis era del tot necessari. Cal, amb totes les accions i mesures, posar en prioritat de les administracions el suport a la lluita i a la tasca constant que molts col.lectius fan en favor de la igualtat i dels drets de la dona. Però com us dèiem, l'espai s'engrandeix i s'ha engegat al poble el servei M'entens, ocupant-se del col.lectiu LGTBI, empoderant-lo, acompanyant-lo, i oferint visibilitat i suport a la diversitat de gènere. En definitiva, noves eines pels drets i la normalitat, amb l'orgull de donar-li un nom que recull un esperit de lluita que no defalleix.

A més, ens sentim especialment orgulloses que el Ple municipal de febrer aprovés la moció inicialment presentada per l'equip de govern (Junts-ERC i ICV) en suport a la plataforma TRANSforma*Salut, per una atenció sanitària despatologitzada i respectuosa amb els drets de totes les persones.