Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Ampliació de la C-58: Més trànsit i contaminació

A mitjans de març la Generalitat anunciava la licitació de l’obra per construir un tercer carril a l'autopista C-58 entre Sant Quirze i Terrassa en sentit Barcelona. Una actuació que es preveu que comenci al setembre i que duri un any, invertint 10,3 milions d'euros en un tram de 4,15 kilòmetres. Dit d’altra forma, a 2.481 euros el metre.

L'Ajuntament de Sant Quirze ha tingut, en el darrer any, diverses reunions amb el Departament de Territori per donar el punt de vista del poble i mostrar objeccions a una actuació que acostarà encara més l'autopista a la façana de la ronda de Santa Julita, i el que això implica a nivell de contaminació ambiental i acústica. També hem manifestat els nostres dubtes sobre el fet que aquest tercer carril solucioni realment els problemes de trànsit: l’embús de la C-58 és bàsicament conseqüència del coll d’ampolla que representa l’accés a l’AP7 a l’alçada de Badia.

L’Elisabeth Oliveras va ser ferma en fer arribar al Conseller Josep Rull que el futur i la millora de la mobilitat a Sant Quirze passen per altres actuacions com la supressió del peatge de les Fonts, fer realitat d'una vegada la variant de la C1413 que descongestioni el nucli urbà, o la potenciació real i immediata del transport públic, especialment de FGC, amb la recuperació del tren que sortia a les 8:15 des de SQV i la millora de freqüències, sense oblidar l'aposta per la bicicleta, un punt que el govern muncipal està treballant de valent. En mesos serà realitat el carril bici que ha d'unir l'estació amb el Camí Verd Castelltort – UAB – Bellaterra. Tanmateix, continuem treballant amb la mateixa Generalitat i amb Sabadell per connectar l'estació amb la plaça del Mil·lenari.

Sant Quirze, amb Sabadell i Terrassa a la vora, és vist petit per alguns. És l’exercici detestable d’ignorar el territori, els drets i l’opinió de la ciutadania que hi viu. Dos exemples d’aquesta actitud són l’incompliment per part del Departament de Territori d’enviar al nostre ajuntament el projecte de l'actuació a la C58, o bé la descortesia en no respondre la nostra demanda d’aprofitar la construcció del tercer carril per soterrar en galeries de serveis les línies d’alta tensió. La conselleria interpreta que som la part feble, espectadora, de l'actuació.

Des de Junts per Sant Quirze-ERC seguirem, doncs, treballant contra la contaminació i denunciant allò amb el que no estem d'acord i no sembla lògic. Quan el món avança cada cop més en la limitació del trànsit, la potenciació del transport públic i el foment de la bicicleta, oferint alternatives reals per aconseguir la reducció d'emissions d'un 10% en els pròxims cinc anys, cal que qualsevol actuació en infraestructures sigui adoptada per remar en aquesta direcció i en l’assoliment d’aquests objectius.