Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Quan el nom fa (diu) la cosa

El nostre Ajuntament, donant valor per enèssima vegada a la participació veïnal en els tres anys que fa del present mandat municipal, ha proposat canviar el nom de tres espais públics del nostre poble. Aquests són: carrer 1 d'Octubre de 2017 (fins ara Alfons XIII), Sala Josep Brossa i Illa (fins ara sala històrica de la Patronal), i Sala Salut Pastor (fins ara sala nova).

Aquesta inciativa municipal neix d'un convenciment que, estem segurs, comparteix la immensa majoria: el nomenclàtor d'un poble, d'una ciutat, d'un país, ha de respondre a la història viscuda per la comunitat, els llocs o costums que ens són propis i a la necessitat de reconèixer i honorar a les dones i homes que han contribuït a fer-nos créixer com a poble o com a nació.

Fet doncs un exercici de contrast i de rigor, és més plausible que un carrer del nostre poble llueixi el nom de la jornada històrica que visqué Sant Quirze -conjuntament amb tots els pobles i ciutats de Catalunya- el passat 1 d'octubre, que el del besavi de la "perla borbònica" que justificà la salvatge repressió d'aquella jornada democràtica. És una pura qüestió de dignitat nacional, d'honrar l'actitut valenta i decisiva d'una gran majoria del poble per exercir en majúscules la sobirania popular.

També esdevé un exercici d'orgull de poble, de reivindicació de pertinença mussolenca, batejar amb el nom d'un veí i una veïna, que malauradament ens van deixar fa poc, les sales de la Patronal. Res millor, en record de tants homes i dones que han fet possible la nostra realitat local, que canviar els freds i buits noms "històrica i nova" d'uns espais públics destinats a activitat cultural, pels insubstituïbles Josep i Salut. Dos exemples vitals, com els de tants altres, de viure amb passió i vocació desinteressada Sant Quirze, la seva cultura i la seva gent.

Definitivament, amb participació veïnal, hem aconseguit posar en evidència un fet: que a voltes el nom por fer, o si més no, dir la cosa.