Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

L’esforç municipal, ara per ara, orfe d’ajuts de l’estat espanyol

Els ajuntaments patim un triple greuge, ni se’ns paga a l’hora  (l’estat encara no ens ha ingressat els recursos de 2018); ni se’ns permet augmentar pressupost tot i ser una de les economies més sanejades del país; ni es retorna a la Generalitat la contribució neta del conjunt dels catalans que suposarien una millora en les polítiques públiques al poble (escoles, CAP, instituts, etc). Resumint, els municipis patim un triple espoli de recursos per part de l’estat espanyol.

Nosaltres entenem aquest esforç de l’administració pública com un esforç col·lectiu, per aquest motiu hem impulsat de cobertura de necessitats (residencials, alimentació, bretxa digital, neteja, comerç, etc...) ha suposat un trasbals al pressupost aprovat just quatre mesos abans de l’inici de la pandèmia, augmentant la despesa en més de 500.000€ en despesa de suport i serveis a la ciutadania. Tot amb recursos exclusivament municipals fins a dia d’avui.

Encara esperem que l’Estat espanyol, o els seus òrgans territorials com la Diputació, facin arribar les línies d’ajudes els municipis que han anat anunciant des del mes de maig. Ja som a octubre i els municipis hem de seguir prestant serveis sense cap mena de cobertura econòmica, ni flexibilitat en la despesa per part de l’estat espanyol.

En plena pandèmia el gobierno más progresista de la història encara no ha entès que les ajudes es necessiten ara! Pitjor, no se’ns permet disposar dels nostres propis estalvis fruit de la bona gestió econòmica, i encara no sabem res dels fons europeus. Amb tot, la nostra tasca de planificació econòmica de 2021 s’esdevindrà en la millor prova que malgrat els contratemps, situa l’ajuntament i com a punta de llança de la defensa dels drets de la ciutadania i el servei públic.