Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Com es pot protegir la serra de Galliners ?

Si tinguéssim a mà els programes electorals de fa tres eleccions municipals m’hi jugo un pèsol que més d’una candidatura prometia la protecció de la Serra. I m’hi jugo dos pèsols més a que els partits que han governat els darrers vuit anys ho han tingut escrit al programa en les dues darrers convocatòries electorals. Així doncs: quines actuacions polítiques han fet per dur a terme aquesta eterna promesa? Cap ni una. Zero. No només això, sinó que el poc que han fet ha estat en direcció contrària. Fem memòria sobre els darrers quatre anys.

El juliol de 2012 el govern municipal (CiU-PSC-PP) va votar en contra de la moció per la protecció de la Serra de Galliners de JUNTS PER SANT QUIRZE que instava a executar allò previst al pla general d’urbanisme: redactar els plans especials de les unitats de paisatge, que servirien per dotar de cobertura legal la protecció i gestió de la Serra de Galliners.

 Un any més tard, el juny de 2013 l’equip de govern de CiU-PSC-PP va aprovar una modificació puntual del pla general d’urbanisme que introduïa els usos hoteler, turisme rural i restauració a la Serra de Galliners, tant al sòl agrícola, forestal com d’interès ecològic. Una modificació que en el seu tràmit d’exposició pública va rebre més de 100 al·legacions per part dels veïns, veïnes i entitats ambientalistes, en les quals es demanava l’aturada de la tramitació, l’obertura d’un debat amb el veïnat sobre els usos de la Serra i l’elaboració d’instruments urbanístics que permetessin la seva protecció.

Durant el darrer any i nou mesos el govern de CiU-PSC-PP no ha fet cap moviment per protegir la Serra, tant sols ha distribuït per totes les cases un pamflet elaborat cuita-corrents davant l’allau d’al·legacions presentades. Públicament no s’ha compromès a tirar enrere la modificació urbanística que permetia introduir usos lucratius a la Serra i no ha obert cap debat amb la ciutadania. Però ara som a menys de dos mesos de les eleccions i hi ha pressa per dissimular-ho. La setmana passada van convocar a una entitat ambientalista per exposar-li que al proper Ple (el darrer abans de les eleccions municipals!) aprovaran l’Ordenança de la Serra i un Pla Director. Un acte una mica opac que no existeix a l’agenda municipal i que gràcies al boca-orella es va difondre entre el veïnat (ja seria hora de fer públiques les agendes dels membres del govern, no?).

Tot i això potser podríem estar contents. Podríem pensar que més val tard que mai. Però em pregunto, l’Ordenança i el Pla Director ens protegiran la Serra? Les ordenances poden regular, per exemple, que per accedir a la Serra amb animals domèstics caldrà portar-los lligats (o deslligats o com es determini), que no s’ha de fer foc en època d’estiu, que s’ha de respectar l’entorn, etcètera. Tot això pot estar molt bé, però els usos lucratius que preveu la modificació puntual del pla general d’urbanisme que està amagada en un calaix esperant que passin eleccions, on queden? De què ens serveix una Ordenança d’accés a l’entorn natural si no tenim aprovat un pla urbanístic que determini quins usos poden haver-hi en el sòl no urbanitzable? Podran construir-se hotels? Podran crear-se restaurants? Podran obrir-se negocis de turisme rural? L’ordenança i el pla director no poden decidir sobre aquestes qüestions. Els usos del sòl només poden ser determinats per instruments urbanístics. Un pla director de la Serra té un nom que sona molt bé però no és cap document previst per la legislació urbanística i no té cap valor jurídic.

En aquest poble, en temes d’urbanisme sempre es comença la casa per la teulada, però el cas de la Serra de Galliners és encara més perillós. Per què no aprovem d’una vegada l’obligatori catàleg de masies, on es determinin les raons per rehabilitar i/o reconstruir qualsevol d’aquestes edificacions? Per què no aprovem d’una vegada els plans especials urbanístics que determinin quines unitats de paisatge s’han de protegir i els usos que poden desenvolupar-se? Potser perquè llavors sí que estaríem protegint la Serra de veritat i això no interessa? Molt millor fer campanyes de comunicació anunciant una gran protecció del nostre entorn natural però que és paper mullat? Després d’eleccions es procedirà en la tramitació de la modificació puntual del pla general d’urbanisme que sí que té capacitat per determinar els usos de la Serra? Segur que són preguntes que es resoldran a partir del 25 de maig. Mentrestant, tant sols és màrqueting.

Helena Cruz i Gallach

Regidora de Junts per Sant Quirze