Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Participació per a tohtom

La participació de la ciutadania de forma directa en la presa de decisions és un dels reptes de la política actual. Superats els temps en que a la ciutadania només se li demanava opinió quan havia de votar els seus representants, actualment la participació ciutadana és quelcom tan positiu com necessari.


Ara bé, el foment de la participació, com tot, s’ha de fer bé: s’han de triar bé les decisions a sotmetre a la ciutadania, garantint els drets de tots els col·lectius i territoris; s’ha de facilitar de forma neutra la informació necessària i, en cap cas, la participació pot substituir la responsabilitat dels governs.


I, sobre tot, cal que la participació realment ho sigui, que els processos participatius arribin a una part significativa de l’electorat. Tenim experiències recents al nostre municipi en les que el lloable intent de donar veu a la ciutadania ha quedat molt deslluït a causa de la minsa participació en els processos. Minsa participació que, a més, té la conseqüència de donar a les decisions un biaix que segurament no les fa representatives del sentir general. Quan la participació és baixa, és que només la gent molt motivada hi ha participat i, si la decisió té càrrega política, dona com a resultat posicions radicals, allunyades del seny i la mesura.


Tots tenim feina a fer, però és obligació del govern municipal, encara que no sigui fàcil, aconseguir que la participació ho sigui per a tothom, perquè si no, no és veritable participació, ni les decisions adoptades representaran la voluntat popular.