Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

17 de maig de 2020 · DIA INTERNACIONAL CONTRA L’HOMOFÒBIA, LA TRANSFÒBIA I LA BIFÒBIA

Vam lluitar, lluitem i lluitarem

 El 17 de Maig celebrem el Dia Internacional contra la LGBTI-fòbia, és a dir, el dia internacional contra l’homofòbia, la transfòbia i la bifòbia.

Va ser aquest dia de 1990, quan l’Organització Mundial de la Salut (OMS) va eliminar l’homosexualitat de la Classificació Internacional de Malalties, que fins aleshores era considerada una desviació sexual, que reflectia un trastorn de personalitat subjacent.

A Espanya el dia va ser reconegut pel govern socialista de José Luis Rodríguez Zapatero mitjançant Acord del Consell de Ministres de 26 de juny de 2009.

Va ser tan sols fa dos anys, en 2018, quan l’OMS va eliminar del seu manual de malalties la transsexualitat, considerada fins llavors com un trastorn mental. Aquest manual entrarà en vigor en 2022.

En 2020, encara 70 països del món tenen lleis que penalitzen els actes sexuals consensuats entre adults del mateix sexe. 14 d’ells preveuen la pena de mort i en altres 26 països la pena màxima pot variar entre deu anys i cadena perpètua.

Només 26 països reconeixen el matrimoni entre persones del mateix sexe.

Segons l’últim informe publicat pel Ministeri de l’Interior sobre l’avaluació dels delictes d’odi (2018), els fets coneguts com a delictes d’odi per raó d’orientació sexual i identitat de gènere van ser 259, la qual cosa suposa el 16,20% del total de delictes d’odi i la tercera raó d’aquests, per darrere de la ideologia i racisme/xenofòbia. Els delictes d’odi al nostre país van créixer quasi un 13% respecte a l’any anterior.

Per una banda, recordem que parlar de drets del col·lectiu LGBTI+ és parlar de Drets Humans i que aquelles persones que sofreixen persecució als seus països per part de l’Estat o grups organitzats, estan emparades pel Dret Internacional i són objecte de dret d’asil. El compromís del Govern de l’Estat en aquest sentit ha de ser ferm i materialitzar-se en una política d’acolliment i protecció internacional.

La Unió Europea ha d’intensificar les sancions davant d’accions de governs de països pertanyents a la unió que vulneren els nostres drets i ataquen directament la nostra llibertat, accions com les del govern polonès o l’hongarès han de ser perseguides per tal de fer de la UE un espai lliure de LGBTI-fòbia institucional.

Pel que respecta al nostre país, les amenaces i agressions que viuen persones LGBTI+ per part d’individus o col·lectius, són un reflex de l’homofòbia que encara impregna part de la nostra societat. De la mateixa manera, i de forma molt preocupant, ho són els comportaments reproduïts pels més petits mitjançant l’assetjament (bullying) en l’àmbit educatiu i de lleure, que priva a nens i a nenes de desenvolupar-se com persones lliures i deixa en ells i elles una petjada psicològica immensurable. El nostre Estat ha de garantir i protegir també els seus drets, reconeguts com a Drets Universals, i abordar aquest assumpte com una prioritat del sistema educatiu, incloent-hi la formació en diversitat afectiva sexual i de gènere per a totes les agents que configuren les comunitats educatives.

El discurs d’odi i la intolerància per part de partits d’extrema dreta, alimenten la creença d’impunitat per part de qui comet aquests actes homòfobs i per això és inacceptable l’emblanquiment que alguns partits (amb l’ajuda d’alguns mitjans de comunicació) fan d’aquestes ideologies, La nostra convicció i fermesa ha de ser més forta que mai davant l’amenaça de minvar els nostres drets.

A Catalunya, és necessari el desplegament real i efectiu de la Llei 11/2014, més coneguda com la llei contra l’LGTBI-fòbia. Sis anys després de la seva aprovació, encara no s’han desenvolupat moltes parts de la llei ni aprovat el decret que regula el règim sancionador, imprescindible per a la negació de la impunitat de l’LGTBI-fòbia. La llei 11/2014 va ser una llei pionera tant a Espanya com a Europa però continuem tenint el decret de 1993 amb el qual no es poden regular les sancions administratives. L’Observatori Contra l’Homofòbia ha registrat des de 2014, 561 incidències per homofòbia, bifòbia o transfòbia i les sancions per part de la Generalitat han estat 12. Les polítiques públiques han d’anar acompanyades de mesures de garantia i protecció de les persones LGBTI+ i d’un missatge clar i unànime d’impunitat contra els delictes dirigits al col·lectiu.

Recalquem l’amenaça d’ideologies que amenacen els nostres drets i la urgència de blindar-los en tots els nivells.

Per això, enguany, el Partit dels Socialistes de Catalunya vol posar l’accent en la importància de continuar lluitant pels drets de les persones LGBTI+ i fer valer l’esforç de les persones que han lluitat fins al moment per a aconseguir impulsar els drets dels quals avui gaudim. Gràcies a tots i a totes elles, que van trencar estereotips, esquemes i normes socials. Gràcies a totes les persones que ens van precedir per la seva valentia i coratge en uns temps molt difícils.

Avancem, però encara queda molt.

No podem deixar de defensar els nostres drets ni d’exigir-los, ni un sol dia, ni als carrers ni a les institucions.