Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Moció sobre les persones refugiades i l'actuació de la UE

Presentada pel PSC al plenari municipal de març

El passat dimarts 8 de març, els caps d’Estat i de Govern de la UE van arribar a un principi d’acord per posar en marxa un programa per deportar a Turquia a totes les persones migrades –incloses les persones síries demandants d’asil i de qualsevol altra nacionalitat-, que arribin a la UE a través d’aquest país, a canvi que els Estats de la UE reubiquin a un nombre equivalent de persones síries refugiades assentades ja en Turquia, i d’altres mesures econòmiques i polítiques a favor de l’Estat turc.

Els i les socialistes considerem que, de confirmar-se aquest pacte, la UE no estaria respectant els convenis internacionals sobre el dret internacional d’asil. A més, estaríem assistint al procés de deconstrucció de la UE. No reconeixem aquesta Europa, i creiem que no es pot fer un acord d’interessos amb Turquia utilitzant els drets de les persones refugiades i migrades com a moneda de canvi, perquè el considerem inadmissible.

Per nosaltres, aquest acord dels caps d’Estat i Govern de la UE, davant una de les crisis més greus d’Europa, és un acord immoral i de dubtosa legalitat, que de confirmar-se els termes que han sortit publicats, va en contra del dret d’asil i de tots els convenis internacionals en matèria de drets humans.

Els i les socialistes del PSC i del PSOE mostrem la nostra adhesió a les peticions d’organitzacions no governamentals, de l’Alt Comissionat de la ONU per les persones refugiades, d’ACNUR i dels activistes pro drets humans en la denúncia, rebuig i exigència de retirada d’aquest preacord. Així com la exigència d’abordar amb urgència la crisi de les persones refugiades defensant els drets humans, creant corredors humanitaris, treballant conjuntament per un acolliment amb respecte i solidaritat, i possibilitant el dret d’asil entre tots els Estats membres de la UE.

Per l’anteriorment exposat, el grup municipal del PSC-CP de Sant Quirze del Vallès presenta al Ple per la seva aprovació els següents acords:

1.- Rebutjar contundentment l’acord entre els Caps d’Estat i de Govern de la UE amb Turquia que contempla la devolució a Turquia de les persones migrades –incloses les persones síries demandants d’asil i de qualsevol altra nacionalitat- que arribin a la UE.

2.- Exigir a la UE i als Estats membres donar una resposta humanitària urgent davant la greu situació que viuen les persones refugiades, respectuosa amb el dret internacional d’asil i els drets humans. En aquest sentit, instar al Govern de la UE i als Estats membres a la retirada de qualsevol acord, pacte, conveni o proposta d’acció que no respecti el dret internacional d’asil o convenis internacionals sobre drets humans.

3.- Sumar-nos al Manifest “Pasaje Seguro” subscrit per multitud d’organitzacions socials, sindicats i partits polítics de tota Europa, i en aquest sentit, instar a la EU i als Estats membres a que ordenin la creació de corredors humanitaris i que possibilitin, des del respecte i la solidaritat, el dret d’asil d’aquestes persones entre els 28 Estats membres de la UE.

4.- Continuar treballant en els àmbits locals, comarcals i nacionals en totes aquelles iniciatives públiques i privades que tinguin com a objectiu l’acolliment de les persones refugiades en condicions de dignitat i de respecte dels drets humans.