Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Les eleccions generals no aclareixen el panorama

Caldrà esperar encara unes setmanes, o potser més, per tal de saber qui podrà formar govern a Espanya, ja que les eleccions del passat 26 de juny, tot i suposar un important augment de vot per al PP, el deixen molt lluny de la majoria (els 137 escons obtinguts són el seu segon pitjor resultat després del l’obtingut el 20-D i des que UCD i CDS van desaparèixer del mapa polític), i fan molt complicat que pugui obtenir el suport suficient per investir Rajoy president i formar govern. El PSOE, malgrat els mals auguris en forma d’enquestes, torna a ser segona força, augmentant percentatge però perdent cinc escons en ser perjudicat pel sistema de repartiment, i es converteix en clau, tant per impedir un govern de la dreta, com per bastir-ne una alternativa.

 

 

A nivell català, amb una participació una mica menor que el 20-D, la situació també canvia molt poc. En Comú Podem repeteix victòria, i gairebé percentatge, mentre que ERC és segona retallant una mica l’avantatge, segurament gràcies a que recull una part del vot perdut per CDC, que continua la seva davallada. Tot i això, el conjunt del vot sobiranista cau, seguint la tendència de les darreres eleccions. El PSC, tot i augmentar el seu percentatge de vots, perd un escó a Lleida a causa de l’ascens del PP, bàsicament a costa de C’s. Tot i això, hem obtingut el suport de 558.033 persones, xifra genys menyspreable.

 

 

A Sant Quirze, on la participació cau més de sis punts, la situació és semblant a la de Catalunya en casi tot. En Comú Podem repeteix victòria, però veu com ERC li trepitja els talons, ja que la diferència entre les dues llistes ha estat només de sis vots. CDC continua baixant en vots i en percentatge, i també baixa C’s, recollint part d’aquesta baixada el PP, que és la força que més creix en nombre absolut de vots (139). Aquesta pujada deixa al PSC en sisè lloc, malgrat tenir un petit augment tant en vot absolut com en percentatge.

 

 

Des del nostre punt de vista, els resultats no ens satisfan a cap nivell. No ens satisfà que el PP repunti a Espanya, malgrat tingui difícil governar, i malgrat continuï sent possible una majoria alternativa que pugui revertir una bona part de les seves polítiques retrògrades. Falta per veure si, aquesta vegada, serà possible articular aquesta majoria o algú la boicotejarà per pur càlcul partidista. Pels socialistes no quedarà.

 

 

No ens satisfà tampoc la pèrdua d’un escó a Catalunya, malgrat mantenir el percentatge i el nostre lloc com a tercera força.

 

 

I tampoc no ens satisfà el resultat a Sant Quirze, ja que, tot i demostrar-se que tenim un vot fidel, que elecció rere elecció ens dona suport, i que aquesta vegada ha tingut inclús un mínim creixement (petit, però meritori dins la baixa de participació), estem molt lluny del suport que havíem rebut no fa tant de temps. La part positiva és que les forces d’esquerra, igual que a Catalunya, són majoritàries.


Agraïm sincerament, com sempre, els 1.134 vots rebuts, i mantenim el nostre compromís de continuar treballant, a Sant Quirze, a Catalunya, a Espanya i a Europa pels nostres valors de llibertat, igualtat i justícia social.