Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Vinya de Can Barra

La vinya de Can Barra, passat vinícola de Sant Quirze

Avui en dia encara es conserva part del passat agrícola de Sant Quirze, en gran part destinat a la viticultura i al cultiu del cereal. La vinya de Can Barra, situada a la part posterior de les dues edificacions que conformen el recinte de Can Barra (la masia, on s'ubica l'escola d'adults l'Olivera, i la torre, que actualment acull l'escola municipal de música) té una superfície de 0,2 Ha.
Els ceps de la vinya de Can Barra són de la varietat xarel·lo principalment, una de les tres varietats de raïm blanc amb major tradició i història a Catalunya. L’etimologia del mot xarel·lo deriva de l’italià “sciarello” que es tradueix com "vi clar", fent referència als vins de colors blanquinosos. Altres denominacions molt comunes per aquesta varietat és pansa blanca o pansalet. Del xarel·lo se’n produeixen principalment vins blancs joves, secs i alhora frescs, amb aromes afruitats i florals i és una de les varietats més emprades per a la producció del cava. D'aquestes vinyes de Can Barra, cada any, amb la festa del Most que se celebra a finals de setembre, amb la varema, se'n fa mistela de molt bona qualitat.

El servei de medi ambient, amb la brigada del servei i en col·laboració amb el grup d'història de Sant Quirze estan a càrrec de mantenir aquest passat agrícola tan valuós. Enguany s'han plantat un total de 50 ceps de la varietat xarel·lo, en substitució d'aquells que amb el pas dels anys s'han anat perdent. Altres tasques que es fan és el manteniment naturalitzat de l'entorn i el maneig de la pròpia vinya.

Cep_v3_2024.jpgCEP_2024.jpgCep_v2_2024.jpgVinyaCanBarra.jpg

Autors de les fotografies: GIHSQ i servei de medi ambient de l'Ajuntament. 

Ceps plantats el mes de març de 2024 a la vinya de Can Barra i maneig naturalitzat de la finca.