Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Jornades

Jornada de donació de sang i plasma

Dilluns 23 d’octubre es podrà donar sang i plasma a la Sala Salut Pastor de La Patronal. Les campanyes arriben amb l’objectiu d’avançar cap a l’autosuficiència en plasma per cobrir les necessitats dels malalts de Catalunya.


Jornada de donació de sang i plasma

Sant Quirze del Vallès acull les primeres donacions de plasma

Dilluns 23 d’octubre  es posa en marxa una nova campanya de donació de sang i aquesta vegada també de donació de plasma. S'instal·laran  dues màquines de plasma  a la Sala Salut Pastor, en horari de 10 a 14 i de 17 a 21 hores. 

-Per donar sang cal demanar hora a donarsang.gencat.cat

-Per donar plasma cal consultar-ho amb el Banc de Sang emplenant el formulari del web donarsang.gencat.cat/plasma

Qui pot donar plasma?

Per donar plasma s’han de complir els mateixos requisits que per ser donant de sang. És a dir, cal tenir entre 18 i 70 anys, pesar més de 50 quilos, trobar-se bé de salut i, en el cas de les dones, no estar embarassada.

Com que el plasma és sobretot aigua, la recuperació és molt ràpida i les donacions poden ser més freqüents. De fet, es pot donar plasma cada 15 dies i fins a 24 cops l’any.

La donació només de plasma o "plasmafèresi" consisteix a extreure sang, separar-ne les cèl·lules sanguínies mitjançant un separador cel·lular, retenir el plasma i retornar la resta al donant per la mateixa via. La donació dura entre 45 i 60 minuts.

Cada vegada hi ha més malalties que necessiten un ‘medicament’ que no es pot fabricar i que tenim circulant dins del plasma, que és la part líquida de la nostra sang. Aquests medicaments, anomenats hemoderivats, es fan a partir de proteïnes extretes del plasma, i són  vitals per a algunes persones malaltes. Ho són essencialment les immunoglobulines (IgG), que són les defenses  que serveixen com a eina al sistema immunitari per defensar-se de virus o infeccions, per exemple.

A Catalunya es calcula que hi ha més de 3000 persones que necessiten aquests medicaments de per vida, i més de 4000 persones que reben transfusions de plasma anualment. No obstant això, actualment, només hi ha donants de plasma per obtenir el 39% de les immunoglobulines necessàries: s’haurien de triplicar les donacions de plasma per a poder cobrir aquesta demanda. Com la majoria de països d’Europa, Catalunya no és autosuficient en plasma i ha de comprar medicaments a l’estranger.

És per això que el Banc de Sang i Teixits i el Departament de Salut han engegat una campanya que sota la denominació del  ‘REPTE d’OR’ -en al·lusió al color del plasma-, pretén posar el focus en un objectiu de salut que és de país: aconseguir ser autosuficients en plasma de cara al 2025 i arribar a les 50.000 donacions anuals.  

Foto+per+posar+a+la+pàgina+web.jpg

INFORMACIÓ ÚTIL


  • Data 23/10/2023 de 10:00 a 21:00
  • Lloc Sala Salut Pastor, carrer Barcelona, 65
  • Organitza Banc de Sang i Teixits amb col·laboració Ajuntament de Sant Quirze del Vallès
  • Contacte Servei Salut Pública Tel. 937216800 Email:
  • Necessita inscripció prèvia
  • Afegiu l'esdeveniment al calendari iCal