Mosquit tigre
El mosquit tigre és originari del sud-est asiàtic i es va detectar a Catalunya per primera vegada l'estiu de 2004. Se'l reconeix per les ratlles blanques al cap, el cos i les potes.
Com és?
Els adults fan entre 2 i 10 mm i se'l reconeix per les ratlles blanques a les potes i per la línia blanca longitudinal del tòrax i cap. La presència del mosquit és molt molesta pel nombre tan elevat de picades que causen els exemplars femella. Aquest mosquit té la capacitat d'actuar com a vector (transmissor) d'algunes malalties, com les produïdes pels virus Chikungunya, dengue i Zika.
On es troba
El mosquit tigre s'ha adaptat perfectament al medi urbà i, actualment, pon ous a l'interior de qualsevol lloc de petites dimensions que contingui aigua durant un mínim de deu dies: pneumàtics, gerros, llaunes de beguda, cendrers, joguines, bidons, galledes, pots, platets de test, etc.
Els punts de cria es troben sovint a terrenys o cases abandonades, deshabitades temporalment o segones residències, on acostuma a haver-hi recipients descuidats que contenen aigua de pluja. També es poden localitzar llocs de cria a la via pública, com ara embornals, fonts, residus, magatzems municipals, etc.
Prevenció
La manera més efectiva de frenar la proliferació del mosquit és evitar la posta d'ous i el creixement de les larves. Això només s'aconsegueix eliminant els llocs d'aigua on creixen, habitualment acumulacions en recipients que es deixen a la intempèrie. El mosquit tigre pon ous a qualsevol lloc de petites dimensions susceptible de quedar inundat i que contingui aigua durant uns quants dies.
Perquè un ou de mosquit tigre esdevingui un mosquit adult calen dues condicions imprescindibles:
- Que la temperatura sigui prou alta, com a l'estiu.
- Que les larves i pupes romanguin a l'aigua.
Si l'aigua on creixen s'evapora o s'elimina, les larves i pupes moren sense poder arribar a desenvolupar el mosquit. Per això és important no facilitar-ne la proliferació evitant de mantenir envasos que facin de receptacle d'aigua estancada durant més de deu dies. Als domicilis, la millor solució per prevenir i controlar el mosquit és retirar els recipients que contenen aigua, o neutralitzar-los foradant-los, invertint-los, cobrint-los o canviant-ne l'aigua setmanalment.
Per prevenir-ne la proliferació, s’han d’evitar les acumulacions d’aigua. Per això cal:
- Buidar dos cops per setmana els recipients de l’exterior que puguin acumular aigua: gerros, galledes, cendrers, joguines, plats d'animals domèstics, plats sota els testos, piscines de plàstic, etc.
- Buidar dos cops per setmana o tapar amb tela mosquitera espessa els safareigs i les basses petites. En el cas concret de les piscines, cal que l'aigua que continguin no esdevingui un focus de cria de mosquits. Quan estiguin buides, s'han de mantenir del tot eixutes. En el cas de piscines plenes d'aigua, s'han de mantenir en condicions higièniques i sanitàries mitjançant els tractaments de l'aigua adequats per evitar la proliferació de larves de mosquits
- Evitar acumulacions d’aigua en zones de drenatge o canals de desguassos
- Evitar els forats i les depressions del terra on es pugui acumular aigua i tapar els forats dels troncs dels arbres omplint-los de sorra
Prevenció i cura de les picades
- La picada del mosquit tigre és com les picades dels altres mosquits
- Pica de dia i fa moltes picades que poden suposar un risc per a la salut
- Evitar l'entrada del mosquit als edificis, amb tela de mosquitera que n'impedeixi el pas a les finestres, portes i altres obertures
- A l'exterior, porteu roba de màniga llarga, mitjons i pantalons llargs
- Limiteu les activitats a l'exterior al màxim
- Feu ús de repel·lents, però no en infants molt petits
- No poseu el repel·lent a les mans dels infants
- No apliqueu repel·lent a la cara i, quan entreu a casa, netegeu bé la pell i la roba amb aigua i sabó
- En cas de picada, renteu-vos i desinfecteu bé la zona amb aigua i sabó com més aviat millor. El tractament és simptomàtic; en cas de persistència de les molèsties, consulteu el vostre metge
Per a més informació, accedeix al Canal Salut de gencat.cat