Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Fons Miquel Aznar Carreño

Productor: Miquel Aznar Carreño (1943-2023)

Dates extremes: 1884-2008

Volum i suport: 2 ml. Paper

Abast i contingut:

El fons documental de Miquel Aznar és el resultat del col·leccionisme i l’interès per la història del productor i la seva muller. Al llarg dels seus anys de vida, el productor va anar nodrint el fons documental amb documentació de diferent índole. En aquesta direcció, a l’hora de fer el tractament d’aquesta, s’ha classificat i ordenat la documentació a partir de l’origen i les funcions amb què compleix cada document o expedient.

 Primerament, es troba dins del fons un seguit de documentació produïda i rebuda per l’Ajuntament de Sant Quirze del Vallès. Entre aquesta documentació municipal, la que suposa un volum documental més elevat, és la corresponent a la “documentació militar”. Entre aquesta documentació trobem expedients personals i expedients de recluta duts a terme des de l’autoritat municipal. Expedient que són de diversos santquirzencs que van viure al municipi a principis de segle XX i van ser cridats a files per servir amb el servei militar obligatori. A més, els expedients de reclutament es complementen amb documents de correspondència militar, les quals testimonien les decisions i accions presses per l’ajuntament en relació amb aspectes militars.  D’aquest interès per la guerra civil també queda testimoniat en una sèrie anomenada “textos” on trobem textos de temàtica militar.

 Juntament amb aquesta documentació militar també hi ha altra documentació sobre aspectes relacionats amb la Guerra Civil i la immediata postguerra. Documentació sobre l’abastament del municipi en temps de carestia, i que mostren i evidencien les necessitats que van patir els ciutadans de l’època.

 També dins del fons hi ha documentació d’àmbit polític. En aquesta direcció hi ha un seguit de documents relacionats amb Falange Espanyola Tradicionalista i de les Juntes d’Ofensiva Nacional Sindicalista (Fet i de les Jons). Una documentació que permet l’estudi del partit únic al municipi i dels seus integrants.

 Una altra sèrie documental del fons és la relativa a diverses associacions. Com un programa d’activitats de la festivitat de Sant Isidre, o targetes de jugadors de futbol.

 Al llarg de la vida del productor, a causa del seu caràcter de col·leccionista, va rebre també documentació de diverses persones del municipi. Es desconeix el moment de la donació, ni les persones donants. Però entre aquesta documentació trobem documents produïts per personatges il·lustres del municipi com el Doctor Josep Maria Relat, els quals evidencien la seva activitat com a metge. Hi ha per exemple, receptes, certificats de defunció, etc, elaborats per l’esmenat Doctor.

 Per últim, dins dels fons s’integra una important col·lecció d’hemeroteca. Una col·lecció, principalment de La Vanguardia, on trobem diaris d’aquesta publicació des del 1927 fins al 1992. Amb un volum molt extens en aspectes relacionats amb la Guerra Civil i la dictadura de Franco. Les quals resulten de molt interès per l’estudi del conflicte, però també del fotoperiodisme de l’època. Tot i que no hi ha una continuïtat temporal de la publicació. És a dir, manquen molts números, alguns són fragmentaris, etc.

 Entre l’hemeroteca del fons trobem també altres publicacions com El Correo CatalanABCArriba o El Diari de Sabadell, entre d’altres.