Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

La Patronal

La Patronal és un dels edificis més destacats de Sant Quirze del Vallès

La Patronal

La Patronal és un edifici d'estil modernista que data de l'any 1922 i que es va convertir en el punt de trobada de propietaris i, en general, de la gent benestant del poble.
Durant els anys 20, 30 i 40, la Patronal esdevé el centre social i cultural del poble i acull actes socials com ara obres de teatre i, sobretot, balls. Durant la Guerra Civil, s'hi organitzen balls en benefici dels ferits per la guerra.

En l'estat original, la part de dalt de l'edifici era la sala de ball i també disposava d'un petit escenari. Avui aquesta sala es denomina Sala Josep Brossa, un nom escollit mitjançant la participació ciutadana en record a aquest fill del poble, que va assolir grans coneixements musicals i va recuperar la Coral Infantil de la Societat Coral per cantar les caramelles per Pàsqua i posteriorment va dirigir la Coral d’adults. Als anys 80, en Josep Brossa ocupà el càrrec de Jutge de Pau al poble.

La part del darrere de l'edifici, actualment un pati, era un jardí on s'hi celebrava el tradicional ball del fanalet. 

La Sala inferior és avui la sala Salut Pastor. Rep el nom arran d'un procés participatiu que va escollir anomenar-la així en homenatge a una activista cultural, glosadora i difusora de la cultura popular, una de les màximes impulsores de la Mostra Nacional de Glosa, i persona activa en la defensa de l’escola catalana. Era professora a l’Institut Sant Quirze, membre de l’AMPA El Turonet.

Després de la Guerra Civil, l'edifici de la Patronal es va dividir en dues parts, que van allotjar el Cafè Espanyol i un taller.
L'any 1998 s'inicien les obres de rehabilitació de l'edifici, que es transforma en un nou equipament per a Sant Quirze.
Actualment s'hi realitzen tot tipus d'actes i esdeveniments culturals.