Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Masies

Escampades per tot el municipi, les masies formen part del paisatge de Sant Quirze del Vallès. Recorden el passat rural de la Vila, quan l'agricultura era una part important de l'economia.

Les masies de Sant Quirze són, en general, senzilles arquitectònicament, però tot i així, es poden observar diferents estructures i dimensions.

CAN BARRA

masia can barra
Masia can Barra

La masia de Can Barra és de propietat municipal i consta d'un conjunt d'edificacions que s'han remodelat i que actualment acullen l'Escola Municipal d'Adults L'Olivera i l'Escola Municipal de Música.

Els edificis d'aquest complex consten de la masoveria, un gran celler, un cup per trepitjar raïm i magatzems propis d'una explotació agrícola ramadera.
Al costat de la masoveria hi ha una gran torre bastida pels antics propietaris l'any 1888, la Torre Gorina, que va servir d'escola els anys 1937 i 38, ja que les escoles del poble eren insuficients pel gran nombre d'infants refugiats que va acollir Sant Quirze amb motiu de la guerra.

Torre Gorina
Torre Gorina

A la part posterior de la masia hi ha una zona d'horta.

MASIA DE CAN FELIU

Masia de Can Feliu
Masia de Can Feliu

La Masia de Can Feliu és de propietat municipal. Havia estat un conjunt d'edificacions important que constava de cases per a masovers, quadres per al bestiar, un gran celler amb el seu cup per trepitjar raïm. Avui acull serveis municipals i el seu entorn permet celebrar-hi diferents actes populars. A nivell històric, la casa va conèixer la màxima prosperitat entre els anys 1915 i 1935. Tenia un sistema de regadiu amb canalitzacions d'obra que portaven l'aigua a la zona d'horts, situada al pla on avui hi ha el parc de Can Feliu. Durant molts anys, l'aigua de Can Feliu va abastir els cases del poble.

MAS DURAN

Mas Duran
Mas Duran a l'any 1920

Avui, el Mas Duran és una zona urbanitzada al voltant del que era l'antic mas propietat de la família Duran de Sabadell. Encara es conserva l'edifici principal, tot i que el seu voltant poc recorda al que era en el seu moment.  A molt poca distància de la masia hi havia la font de les Morisques, coneguda també com a Taula Rodona. Actualment el parc de les Morisques és un dels més importants del poble.

Font: Masies de Sant Quirze del Vallès. GHISQ i Ajuntament de Sant Quirze del Vallès