Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Sant Feliuet de Vilamilans


Des del Camí dels Monjos, en el punt del Mirador de la Torre de Guaita, i trencat pel camí que surt a la dreta, el Camí de Sant Feliuet, arribarem a l’Ermita de St. Feliuet de Vilamilanys.

Sant Feliuet de Vilamilans

L’Església de Sant Feliuet de Vilamilanys, és un exemple d’església pre-romànica d’una sola nau, absis rectangular i dues capelles formant creuer. A la nau hi ha tres finestres petites, una a cada façana. Aquest temple és una construcció amb restes molt antigues que ha sofert diverses modificacions i reformes en el decurs del temps, de tal manera que resulta molt difícil destriar els elements que corresponen a cada època. Sembla ser que va patir una primera reconstrucció l’any 1032 seguint la mateixa planta anterior i substituint la coberta original, que de ben segur seria de fusta i palla, amb una volta de pedra.
L’any 1428 s’agregà aquesta ermita com a sufragània de la parròquia de Sant Quirze.

Des de finals del segle XIX la família Margenat de Can Corbera, masia veïna a l’ermita, va quedar responsable de la capella i en guardaven les claus i alguns altres objectes de culte. L’any 1929 hi foren realitzades unes obres de consolidació i restauració dels altars.

Durant el 1936 el mobiliari fou destruït. Al 1949 s’hi van fer les obres que li configuren l’estat actual. Les obres van anar a càrrec del seu nou propietari, en Feliu barnola, el qual poc abans també havia adquirit la masia veïna de Can Ferran. En aquesta restauració, en baixar tres metres el nivell del sòl, es va trobar una arar de marbre blanc amb una inscripció que permet datar la seva construcció entre els segles IV i Vè. Una còpia feta amb guix pot veure’s en el Museu d’història de Sabadell.

En el moment de construir-se l’ermita aquesta agrupava la gent de les cases de camp de la contrada per al culte religiós. La població de l’actual terme municipal de Sant Quirze estava organitzada en cases de camp disperses, ja que no va ser fins cap al segle Xè o XIè. Que aquesta es va concentrar en un nucli al voltant de la parròquia actual.

Avui dia l’ermita és de propietat particular.